Κοζάνη: Κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2030

Τη μετάβαση της Κοζάνης σε καθεστώς Κλιματικής Ουδετερότητας έως το 2030 αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, επικυρώνοντας την πρωτοβουλία του Δημάρχου, Λάζαρου Μαλούτα. Το περιεχόμενο της Διακήρυξης Κλιματικής Ουδετερότητας, «Κοζάνη 2030 – Μια Πράσινη και Έξυπνη πόλη», βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και ευθυγραμμίζεται με τις δεσμεύσεις της ΕΕ και της Ελλάδας για την παγκόσμια δράση για το κλίμα, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ο Δήμος Κοζάνης, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, πρόκειται να εκπονήσει βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές στρατηγικές, που θα οδηγήσουν στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030, μέσω μιας κοινωνικά δίκαιης μετάβασης με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας από την Κοζάνη, μια περιοχή που στο παρελθόν χαρακτηριζόταν από την υψηλότερη ένταση άνθρακα πανευρωπαϊκά, και που μέχρι σήμερα συνεχίζει να αντιμετωπίζει την επακόλουθη περιβαλλοντική υποβάθμιση, συνιστά μια καινοτόμα αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία τοποθετεί το Δήμο Κοζάνης στην ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια κοινότητα δήμων που ανακήρυξαν την κλιματική έκτακτη ανάγκη.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο μετασχηματισμός της τοπικής οικονομίας με τους πολίτες και για τους πολίτες, προς την κατεύθυνση μιας αναπτυξιακής προοπτικής που θα αποφέρει οικονομικά οφέλη για όλους, θα δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων και στη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών. Με την βοήθεια εξειδικευμένων εταίρων, ο Δήμαρχος Κοζάνης, το επόμενο διάστημα θα καταθέσει το Σχέδιο Δράσης στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030, με απώτερο σκοπό την συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στην Αποστολή της ΕΕ για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030.

www.ertnews.grαπό ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια