Δυτική Μακεδονία: Πρόγραμμα για τον εντοπισμό μινκ

Την 3η Ενημερωτική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE ATIAS διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας στην Καστοριά. Το LIFE ATIAS έχει στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συστήματος άμεσης προειδοποίησης και επέμβασης, για την αποτροπή της εξάπλωσης των χωροκατακτητικών ξενικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του έργου αναζητείται ο πληθυσμός του αμερικανικού μινκ (Neovisonvison), στις Προστατευόμενες Περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, όπου αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και τον πρωτογενή τομέα. Όπως εξηγεί η Χριστίνα Ευαγγέλου, επιστημονική συνεργάτιδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, το πρόγραμμα θα καταγράψει τα ίχνη των ζώων που κατάφεραν να επιβιώσουν στη φύση, μετά την απελευθέρωση περίπου 50.000 μινκ τους από δύο φάρμες της Καστοριάς και της Σιάτιστας, το 2010.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με επικεφαλής εταίρο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συμμετέχοντες την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας, την Αποοκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας & Θράκης, την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

 

www.ertnews.grαπό ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια