Δ. Μακεδονία: Ενημέρωση του ΤΕΕ/ΤΔΜ από στελέχη της ΔΕΗ για απολιγνιτοποίηση

Η χρήση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή είναι αναγκαία σε περιόδους μεγάλης ζήτησης, όπως ήταν ο χειμώνας που πέρασε, αλλά και στην τρέχουσα περίοδο του καύσωνα, όπου ήδη από τη Δευτέρα 25/07 έχουν τεθεί σε λειτουργία οι μονάδες 3 και 4, οι οποίες θα μείνουν σε λειτουργία για όσο διάστημα απαιτηθεί, ώστε να στηρίξουν το σύστημα.

Αυτό επεσήμανε ο Διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Αντώνιος Νίκου, στη συνάντηση που είχε στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαο Συλλίρη και την Αντιπρόεδρο του Τμήματος, Ευαγγελία Μπάγκαβου.

Από τους εκπροσώπους του ΤΕΕ/ΤΔΜ τέθηκε το θέμα  λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, και η ανησυχία που υπάρχει σε μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας για τη βιωσιμότητά της, καθώς και άλλα θέματα που σχετίζονται με την απολιγνιτοποίηση.

Ο κος Νίκου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τηλεθέρμανση της Κοζάνης θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της, ενώ διαβεβαίωσε ότι πρόβλημα δεν υπάρχει ούτε με την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, δεδομένου ότι η λειτουργία της διευθετήθηκε με την εγκατάσταση των ηλεκτρικών λεβητών θέρμανσης νερού.

Συμφώνησε ότι οι δυνατότητες που προσφέρει ο λιγνίτης πέραν της ηλεκτροπαραγωγής είναι μεγάλες, στάθηκε στη δυσκολία που ενδέχεται να υπάρχει από τους ιδιώτες στην προσφορά στο σύστημα και στην αμφίβολη συνέπεια που ίσως επιδείξουν – σε σύγκριση με τη ΔΕΗ -, καθώς και στην ενδεχόμενη ανάγκη διατήρησης της λειτουργίας κάποιων μονάδων για τις περιόδους υψηλής ζήτησης.

Αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια της ΔΕΗ και στη δημιουργία εργοστασίου αποθήκευσης ενέργειας, στη προοπτική του White Dragon και στη δυνατότητα συνεργασίας με την εταιρεία, στην πορεία των αποκαταστάσεων των εδαφών και ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία έχει κάνει γνωστό στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ποια εδάφη προτίθεται να διατηρήσει.

Τέλος, έκανε λόγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και για τα οποία ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση, όπως είναι αυτό της μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης και τις όποιες δυσκολίες αυτή συνεπάγεται στην καθημερινότητα των κατοίκων εκεί.

 

www.ertnews.grαπό ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια