Ένας προσοδοφόρος αποκλεισμός

Όταν σου κόβουν με το στανιό μια συνήθεια, ας μην περιμένουν να την ξαναρχίσεις όταν τους βολεύει 
 
Από τον Παναγιώτη Λιάκο
 
Η πανδημία πολλά κακά έκανε – με τα μεγαλύτερα όλων τους θανάτους εκατομμυρίων και τον περιορισμό των ελευθεριών όλων. Ωστόσο, έκανε κι ένα καλό: Μας άρπαξε από το σβέρκο και μας υποχρέωσε να επανεξετάσουμε μια σειρά από δραστηριότητες, συνήθειες και επιλογές, τις οποίες θεωρούσαμε δεδομένες. Τελικά, ελάχιστες παρέμειναν δεδομένες – μέχρι κι αυτές να αμφισβητηθούν στην επόμενη κρίση.
 
Κάνοντας απολογισμό, όλοι όσοι δεν σχετίζονται άμεσα με τον χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας διαπίστωσαν ότι ο μηδενισμός των επισκέψεών τους σε θέατρα, μπουζούκια, σινεμά, κλαμπ, συναυλίες, εστιατόρια και καφετέριες τους εξοικονόμησε πολλά χρήματα. Κακά τα ψέματα, ο καφές, τα σουβλάκια, οι μπριζόλες (ακόμα και το σούσι) έλειψαν επί καραντίνας μόνο σε εκείνους που τα στερούνταν λόγω ένδειας και πριν από την καραντίνα. Οσοι είχαν χρήματα διέθεταν την επιλογή του delivery.  
 
Επιπλέον, αρκετές μεσοαστικές αλλά και ανώτερου βιοτικού επιπέδου νοικοκυριά με την απότομη διακοπή των εξόδων για ξεφάντωμα κοίταξαν περισσότερο και προσεκτικότερα το περιβάλλον τους. Είδαν τη γειτονιά τους και ασχολήθηκαν με κοινωνικά προβλήματα που αγνοούσαν. Δηλαδή, και τα χρήματα που διατέθηκαν από ορισμένους έχοντες για αγαθοεργίες ήταν περισσότερα.  
 
Το ιδιωτικοποιημένο κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενός πλούσιου ανθρώπου, που κληρονόμησε ψήφους ένεκα ονόματος, επιθυμεί να κάνει δύσκολη εξίσωση την ψυχαγωγία, την έξοδο, την εστίαση για τους ανεμβολίαστους. Ας το κάνει. Ενώ κόντευαν να συνηθίσουν ξανά να δαπανούν χρήματα για τις βόλτες τους, θα αρχίσουν πάλι να επιδίδονται στο παραδοσιακό «σπορ» του καφέ ή της μπίρας ανά χείρας και της βόλτας στις πλατείες και στα πάρκα.  
 
Οπως ζήσαμε για ένα διάστημα χωρίς να βομβαρδίζουν τα ώτα μας τα ηχητικά νερομπούλια μουζουράκειων και κραουνάκειων ασμάτων, έτσι θα πορευτούμε και στο μέλλον. Χρόνο, τύχη, φώτιση και υγεία να μας δίνει ο Μεγαλοδύναμος κι αντέχουμε να πάμε και δέκα χιλιετίες «αποκλεισμένοι» από τις μπουζουκλερί, τα εστιατόρια και τις συναυλίες.  
 
Ασε που οι Ελληνες (αν όχι όλοι, τουλάχιστον πολλοί εξ αυτών) είναι αντιδραστικοί και εκεί που σκέφτονταν να εμβολιαστούν, τώρα, που βλέπουν τις διακρίσεις σε βάρος των ανεμβολίαστων, μπορεί να σταματήσουν να το σκέφτονται…
 

από koukfamily.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια