Κοζάνη – Μ. Παπαδόπουλος: «Ευνοημένες οι λιγνιτικές περιοχές από την υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης»

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ο νομός Κοζάνης αλλά και οι υπόλοιπες περιοχές, στο ενεργειακό λεκανοπέδιο συνολικά, θα μεταβούν σε ένα νέο παραγωγικό περιβάλλον και θα βγουν ευνοημένες από την υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης, που προωθεί η Κυβέρνηση.

Αυτό ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή, ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος, στη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με το ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων και επείγουσες διατάξεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές-πολεοδομικές και ενεργειακές ρυθμίσεις.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς μειώνεται την τελευταία δεκαετία η χρήση του λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας. Απλώς τώρα, είπε, ο Πρωθυπουργός το κάνει με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα αλλά κυρίως με σχέδιο.

Χαρακτήρισε σημαντικές και θετικές τις ρυθμίσεις, για την ανάπτυξη των υποδομών δικτύου από τον Διαχειριστή ΕΔΔΗΕ, για την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ, για τον εταιρικό μετασχηματισμό της ΔΕΗ Α.Ε., για την αδειοδότηση υβριδικών σταθμών ΑΠΕ και σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, για τη θέσπιση Μηχανισμού Παρακολούθησης και Εποπτείας Αγορών από τη ΡΑΕ, και για τις άδειες αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Στάθηκε ιδιαίτερα στον προσδιορισμό κατανομής εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων για τα έτη 2021 έως 2030 και κυρίως στο ακατάσχετο προκαταβολών και ενδιάμεσων πληρωμών από το Πρόγραμμα Στήριξης και Ανάπτυξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Πράσινου Ταμείου για τους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας και τον δήμο Μεγαλόπολης Αρκαδίας.

Η υποστήριξη των επιχειρηματιών στις συγκεκριμένες περιοχές κρίνεται απαραίτητη και καίρια για τη διάσωση των θέσεων εργασίας. Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, οι πόροι πρέπει να κατευθυνθούν εξ΄ολοκλήρου για την εφαρμογή των εδαφικών σχεδίων, ώστε να πολλαπλασιάσουν τα αποτελέσματα και τα οφέλη τους.

Τόνισε την σημασία που πρέπει να δοθεί στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που ήδη έχουν προτείνει, τόσο οι τοπικοί παράγοντες και φορείς όσο και οι βουλευτές, βάση των οποίων σώζονται άμεσα οι θέσεις εργασίας των 5.000 εργαζομένων στις δορυφορικές επιχειρήσεις της ΔΕΗ. Εξίσου σημαντική και επείγουσα χαρακτήρισε την αποκατάσταση των εδαφών.

 

www.ertnews.gr

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια