Πώς θα εμφανιστούν τα Σκόπια στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 21 Ιουλίου 2021.
 
Στις 23 Ιουλίου ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ιαπωνία. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να πήρε το μάθημά της από το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου τον περασμένο μήνα.  
 
Τα τελευταία 2,5 χρόνια, αν έμαθαν κάτι καινούργιο όσοι υποστήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ότι οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία διάθεση να εναρμονιστούν με τη Συμφωνία.  
 
Για μας βέβαια, που η Συμφωνία αυτή ακρωτηριάζει την εθνική μας ταυτότητα παραδίδοντας το όνομα Μακεδονία και προσδίδοντας στον όρο Μακεδόνα εθνικά χαρακτηριστικά, για πρώτη φορά από την εποχή του Ηροδότου μέχρι σήμερα, αυτό ούτε αναπάντεχο είναι, αλλά και ότι ιδιαίτερα χρήσιμο.  
 
Δεν είναι χρήσιμο, διότι δεν έχουμε καμία διάθεση να την υπερασπιστούμε προσπαθώντας να πείσουμε τον κόσμο ότι «δεν είναι βορειομακεδόνες, είναι Μακεδόνες – Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας», ούτε ότι «δεν είναι Μακεδονία, είναι Βόρεια Μακεδονία». Εμείς απλούστατα γνωρίζουμε ότι ούτε Μακεδόνες είναι, ούτε στη Μακεδονία ζουν. Η πρωτεύσουσά τους, τα Σκόπια, ήταν πρωτεύουσα του Βιλαετίου του Κοσσυφοπεδίου την περίοδο 1888-1913. Ναι, μέχρι τη Συνθήκη Βουκουρεστίου.
 
Για την κυβέρνηση όμως θα μπορούσε να είναι χρήσιμο, διότι υποτίθεται ότι είναι υπέρ της νομιμότητας, που δήθεν αντικατοπτρίζει η Συμφωνία. Και ενώ στην Ελλάδα τα περισσότερα ΜΜΕ χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση χρησιμοποιούν την ορολογία των Πρεσπών (και θα μπορούσαν κάλλιστα να συνεχίσουν να αποκαλούν τη χώρα ως Σκόπια), στα Σκόπια μέχρι και οι επίσημοι φορείς που δεσμεύονται απόλυτα από τη Συμφωνία, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το σκέτο Μακεδονία.  
 
Η Ακαδημία τους, το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το υπουργείο τουρισμού, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία (και η φανέλα της εθνικής ποδοσφαίρου), μέχρι και ο ίδιος ο Ζάεφ, ο οποίος κάνει μεν ανεξέλεγκτα δηλώσεις για την «Μακεδονία», και μετά από διαμαρτυρίες Ελλήνων πολιτών, πετάει και ένα ξερό «συγγνώμη, μου ξέφυγε λόγω αδράνειας» και καθαρίζει.  
 
Και φτάνουμε λοιπόν στην Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως και σε όλες τις ομοσπονδίες όλων των αθλημάτων των Σκοπίων, που συνεχίζουν μέχρι σήμερα να ονομάζονται «της Μακεδονίας» σε ευθεία αντίθεση με τη Συμφωνία.  
 
Έχει γίνει λοιπόν τίποτα γι’ αυτό; ή θα βρεθούμε πάλι προ «πλήρως αναμενόμενων εκπλήξεων»;  
 
Θα παρελαύνουν με το σκέτο MKD και σε κάθε ευκαιρία, θα ονομάζουν τον εαυτό τους από τη «Μακεδόνες από Μακεδονία».  
 
Την ίδια ώρα που εμείς, θα ντρεπόμαστε να πούμε, πχ ότι ο πρωταθλητής στο μήκος Μίλτος Τεντόγλου είναι Μακεδόνας (από τα Γρεβενά), μήπως και παρεξηγηθεί ο Ζάεφ, και θα τον ονομάζουμε απλώς «βορειοελλαδίτη».  
 
Ήρθε η ώρα για τον κώδωνα του κινδύνου πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα από τις ελληνικές αρχές, έστω και μέσω της ΔΟΕ, ώστε να αποτραπούν τα ίδια τραγελαφικά φαινόμενα του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.  
 

από koukfamily.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια