Δημήτρης Κουρέτας: Πόλεμος των πολυεθνικών των τροφίμων εις βάρος των παραδoσιακών προϊόντων της Ελλάδας με το Nutriscore


Η μεσογειακή διατροφή και η προσπάθεια της Ελλάδας να δημιουργήσει έν succes story με σημαντικές εξαγωγές στον τομέ;α των τροφίμων τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται πλεόν υπό την απειλή του Nutriscore, της προσπάθεας πολυεθνικών της Ευρώπης να εκτοπίσουν από τα ραφια των μάρκετ παρδοσιακά προϊόντα, με πρόσχημα την υγεία των καταναλωτών.
 

Πρόκειται για έναν πόλεμο των βιομηχανιών τροφίμων στην Ευρώπη, που τον κηρύσσουν χώρες του Βορρά ενάντια στις χώρες του μεσογειακού νότου και αναμένεται μία ανελέητη μάχη για την προτίμηση των καταναλωτών στο ράφι, που μπορεί να εξοντώσει τον ελληνικό κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων και φυσικά και τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα, την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και εν γένει τη μεσογειακή διατροφή.

Μιλώντας στο Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας ο καθηγητής Βιοχημείας Δημήτρης Κουρέτας που είναι και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής που όρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για να επεξεργαστεί αυτή την πρόταση χωρών της Ε.Ε. για βαθμολογία των τροφίμων και σήμανσή τους στη συσκευασία, ανέφερε πως είναι πιθανό η Κομισιόν να πάρει πίσω το όλο εγχείρημα, αν το φθινόπωρο στις εκλογές της Γερμανίας κατακτήσσουν- όπως όλα δείχνουν στις δημοσκοπήσεις- μεγάλο ποσοστό οι Οικολόγοι Πράσινοι.


Το “Νutriscore”, εξηγεί ο καθηγητής της Βιοχημείας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή εμπρόσθια επισήμανση, όπως ονομάζεται , χρωματίζει και βαθμολογεί τα τρόφιμα, υποτίθεται με βάση πέντε στοιχεία που σχετίζονται με τα θρεπτικά ή μη συστατικά τους στη βάση της θερμιδομέτρησης για τον ανθρώπινο οργανισμό (πόσους υδατάνθρακες, τρανς-λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι κ. α επιβαρυντικά για την υγεία στοιχεία περιέχουν) αλλά επί της ουσίας όπως καταγγέλλουν άνθρωποι από την ελληνική βιομηχανία τροφίμων, βγάζει εκτός ανταγωνισμού τη μεσογειακή διατροφή, αφού βαθμολογεί για παράδειγμα το ελαιόλαδο με τον ίδιο βαθμό που έχει και το κέτσαπ (βαθμολογία «C»!). Η βαθμολογία ξεκινά από το Α και χρώμα πράσινο και καταλήγει στο Ε με χρώμα πορτοκαλί
Ελλάδα και Ιταλία- όπως αναφέρει ο καθηγητής Βιοχημείας Δημήτρης Κουρέτας είχαν αντιδράσει από το 2020, ενώ στις χώρες που αντιδρούν έχει προστεθεί και η Τσεχία. 


Είναι και πόλεμος Βορρά-Νότου στους κόλπους της Ε.Ε, ενώ στο μέλλον καθοριστικό ρόλο στις προτιμήσεις των καταναλωτών και όσο η κλιματική κρίση θα εντείνεται θα παίζει και το αποτύπωμα άνθρακα που θα αναγράφεται στη συσκευασία κάθε προϊόντος διατροφικού και θα σχετίζεται με την παραγωγική του διαδικασία και κατά πόσο εξοικονομήθηκε ενέργεια για την καλλιέργεια ή εκτροφή του και φυσικά την τελική του επεξεργασία


Η αντίδραση της Ελλάδας


«Στόχος » επισημαίνει το μέλος αυτής της συμβουλευτικής ομάδας, ο Δημήτρης Κουρέτας «είναι να τεκμηριώσουμε ότι ο αλγόριθμος αυτός δεν μπορεί να καταργεί σημαντικούς ισχυρισμούς υγείας που έχουν τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα». Η φέτα για παράδειγμα είναι το καλύτερο «ελληνικό superfood» καθώς στο εργαστήριό του έχει δείξει μεταξύ άλλων ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, προσδίδει στη διατροφή μας τα οφέλη της νηστείας, κάτι που δεν το κάνει παγκοσμίως κανένα άλλο ζωικό προϊόν και ότι συγκεκριμένα το γίδινο γάλα έχει πρωτεΐνες που είναι ιδανικές για την ανάπτυξη των παιδιών σε σχέση με τα άλλης ζωικής προέλευσης γάλατα. Το ίδιο ισχύει και για επιτραπέζια σταφύλια, που έχουν υψηλό σκορ στις αντικαρκινικές ιδιότητες, όπως για παράδειγμα το «μπαντίκι Τυρνάβου».


«Δεν μπορεί» επισημαίνει, «τα προϊόντα αυτά να κρίνονται μόνο από ένα υποτιθέμενο επιβαρυντικό στοιχείο, όπως προβλέπει το nutriscore, για την υγεία, όπως τα λιπαρά που έχει η φέτα, ή τα σάκχαρα που έχουν τα σταφύλια και για τούτο καταβάλουμε προσπάθειες να αντικρούσουμε το όλο αυτό σκεπτικό, με μία spin off του Παν. Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη «Foodoxys» που βαθμολογεί τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν τρόφιμα, όπως για παράδειγμα το σκόρδο Πλατυκάμπου, που δεν συγκρίνεται με το κινέζικο και έχει ευεργετικές συνέπειες στα ανθρώπινα κύτταρα. Το σύστημα αυτό που ομογενοποιεί τα τρόφιμα το προωθούν οι Γάλλοι και το σκορ που δίνουν για παράδειγμα στη σταφίδα ή στο ελαιόλαδο είναι μηδέν, ή στη φέτα δίνουν βαθμολογία χαμηλή «D!. 


Αυτή η ομογενοποίηση απαξιώνει τοπικά προϊόντα ή προϊόντα ΠΟΠ, δεν υπολογίζει τη βιοδραστικότητά τους και τις ευεργετικές συνέπειες για την υγεία των καταναλωτών . Το nutriscore το προωθούν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες των τροφίμων για να σβήσουν τις ιδιαιτερότητες των τοπικών προϊόντων» καταλήγει ο κ. Κουρέτας.

 

thessaliatv.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια