Τελιγιορίδου – Βέττα: Άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει τους γουνεργάτες (video)

Συζητήθηκε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου και Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, ζητώντας την παράταση αναστολής των συμβάσεων εργασίας των γουνεργατών μέχρι το φθινόπωρο. Στην ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο οποίος διευκρίνισε πως, για να μπορεί μια επιχείρηση να συνεχίσει να θέτει σε καθεστώς αναστολής τους εργαζομένους, θα πρέπει να έχει μείωση 70% σε σχέση με την περίοδο από τον Απρίλιο 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

“Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου ήταν αρνητικός” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κ. Τελιγιορίδου, σημειώνοντας πως “η ρήτρα μείωσης τζίρου 70% για την αναστολή του Ιουλίου αφήνει εκτός περίπου το 95% των επιχειρήσεων και των γουνεργατών”.

 

Η βουλευτής Καστοριάς κατά τη διάρκεια συζήτησης της ερώτησης επεσήμανε πως, τη συγκεκριμένη ερώτηση είχαν καταθέσει οι δυο βουλευτές από τις 8 Μαρτίου και την μετέτρεψαν σε επίκαιρη την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς όπως τόνισε “δεν υπήρξε καμία ενέργεια και καμία απάντηση από την πλευρά του Υπουργείου”.

“Το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού στην Καστοριά και τη Σιάτιστα απασχολείται στον κλάδο της γουνοποιίας” ανέφερε η κ. Τελιγιορίδου. “Υπάρχουν 1.240 επιχειρήσεις, κυρίως ατομικές αλλά και εταιρείες και με βάση το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, εργάζονται 2023 άτομα και με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ 279 εργαζόμενοι είναι μακροχρόνια άνεργοι” είπε, προσθέτοντας πως “σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο Καστοριάς, το 2019 έγιναν εξαγωγές έτοιμων γουναρικών αξίας 108 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2020 ήτανε 12 φορές κάτω, 800.000 ευρώ” υπογραμμίζοντας πως αυτή η εξέλιξη “οδηγεί την πλειοψηφία των εργαζομένων στην περιοχή μας σε απόγνωση και σε μία οικονομικά ασφυκτική κατάσταση, η οποία σε συνδυασμό με την βίαιη απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, που ούτως ή άλλως δεν αναφέρεται κανένα μέτρο της κυβέρνησης για τη γουνοποιία, κάνει την κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη”.

www.ertnews.gr

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια