Κοζάνη: Τρεις εκθέσεις – Αφιερώματα στα 200 χρόνια από το 1821

Τρεις εκθέσεις- αφιερώματα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ετοίμασε ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη (ΚΔΒΚ) και το Εικαστικό Εργαστήρι του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού & Νεολαίας (ΟΑΠΝ).

Η πρώτη έκθεση με τίτλο «Γεώργιος Λασσάνης: Ο Κοζανίτης Homo universalis» θα λειτουργεί στον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου της ΚΔΒΚ  μέχρι Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, Δευτέρα με Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 19:00.

(Στην έκθεση, μέσα από το έντυπο και αρχειακό υλικό που υπάρχει στους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης ξεδιπλώνονται τα, περίπου, εκατό χρόνια ιστορίας και δράσης (1793-1870) του Γεωργίου Λασσάνη, αποσκοπώντας στην παρουσίαση της ζωής και του έργου του. Μία προσωπικότητα- σύμβολο που αποτελεί φωτεινό παράδειγμά, καθώς διετέλεσε Φιλικός, δάσκαλος, λόγιος, συγγραφέας, πολεμιστής, υπουργός, δημόσιος λειτουργός, και συνέδεσε την ζωή του με το όραμα της απελευθέρωσης και της δημιουργίας του νεότερου ελληνικού κράτους, δίνοντας όλες του τις δυνάμεις τόσο για την εθνική απελευθέρωση όσο και για την ανόρθωση του νεοσύστατου κράτους και της ελληνικής κοινωνίας που έβγαινε από την Εθνεγερσία ματωμένη και πεινασμένη).

Η δεύτερη έκθεση με τίτλο «Οι Βιβλιοθήκες της Μακεδονίας στην Τοπική ιστορία» θα λειτουργεί στον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου της ΚΔΒΚ από την Τετάρτη 1 μέχρι Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, Δευτέρα με Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 19:00. (Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης συμμετέχει με τις βιβλιοθήκες της Μακεδονίας, και το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση μέσα από μια διαδημοτική έκθεση τεκμηρίων. Κάθε βιβλιοθήκη δημιούργησε έως τρία περιγραφικά λάβαρα παρουσίασης, banner, τα οποία αποτελούν τον κύριο κορμό της έκθεσης, με σκοπό την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης στις περιοχές της Μακεδονίας, ενώ παρουσιάζονται και ιστορικά κειμήλια που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες το 1821 από την συλλογή του Βασίλη Νικόλτσιου. Αναδεικνύοντας το υλικό της Κ.Δ.Β.Κ. απεικονίζουν τη Χάρτα του Ρήγα και δύο ιστορικές προσωπικότητες της περιοχής: τον Γεώργιο Σακελλάριο και τον Γεώργιο Λασσάνη.

Η τρίτη έκθεση «Μικρό Οδοιπορικό στη ζωή του Γεώργιου Λασσάνη» θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 5 μέχρι το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου και θα λειτουργεί στο Αρχοντικό Λασσάνη, την Τετάρτη 11:00 με 13:00, την Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 19:00 με 21:00.

(Το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Κοζάνης, μέσω μιας εικαστικής εγκατάστασης στο αρχοντικό που γεννήθηκε και μεγάλωσε, ο Γεώργιος Λασσάνης, στην ομώνυμη πλατεία, επιχειρεί μια περιπλάνηση στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μέσα από μία πληθώρα εικαστικών πρακτικών).

 

www.ertnews.gr

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια