Το ελληνικό χρέος προσεγγίζει τα 400 δισ …κατά τα άλλα πάμε καλά

Με ΑΕΠ περίπου 171 με 172 δισεκ. το 2021 και χρέος στα 390 δισεκ. η σχέση χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 226%. 

Από: bankingnews.gr

Εάν το 2012 ή 2015 γινόταν αναφορά ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα προσεγγίσει τα 400 δισεκ. το χρηματιστήριο θα υποδεχόταν την είδηση με σχεδόν όλες τις μετοχές στο limit down και τους διεθνείς επενδυτές με καταιγισμό αρνητικών εκθέσεων θα σφυροκοπούσαν την Ελλάδα.
Για ορισμένους και μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η κατάσταση είναι πιο διαχειρίσιμη καθώς έχει ρυθμιστεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας καθώς και τα διμερή – διακρατικά δάνεια.

Στο τέλος του 2021 το ελληνικό χρέος θα βρίσκεται στα 390 δισεκ. οριακά χαμηλότερα από τα 400 δισεκ.
Με ΑΕΠ περίπου 171 με 172 δισεκ. το 2021 και χρέος στα 390 δισεκ. η σχέση χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 226%.
Πάντως είναι εντυπωσιακό οι δύο βασικότεροι οικονομικοί δείκτες για την Ελλάδα, το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα που αμαυρώνει την ορθή δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος με τα πρωτογενή πλεονάσματα, έχουν επιδεινωθεί.
Το χρέος έχει φθάσει ήδη τα 380,79 δισεκ. με βάση τα επίσημα στοιχεία του Μαρτίου 2021.

Συνολικό χρέος Ελλάδος 380,79 δισεκ. ευρώ Μάρτιος 2021

Δάνεια από Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 131 δισεκ. ευρώ

Δάνεια από Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας 59,8 δισεκ. ευρώ

Διμερή Δάνεια διακρατικά GLF 51,8 δισεκ. ευρώ

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου 70 δισεκ. ευρώ

Έντοκα Γραμμάτια 12,2 δισεκ. ευρώ

Ομόλογα που διακρατούνται από ΕΚΤ και ομόλογα PSI περίπου 2 δισ

Ομόλογα που διακρατούνται από την ΕΚΤ SMP 2,3 δισ

Συμφωνίες επαναγοράς – repos 37,55 δισεκ. ευρώ

Δάνεια από το πρόγραμμα Sure 2,7 δισεκ.

Το άθροισμα όλων αυτών και κάποιων μικρών ποσών από την ΤτΕ και άλλες πηγές διαμορφώνεται στα 380,79 δισεκ.
Η αύξηση του χρέους που θα συνεχιστεί γιατί η Ελλάδα θα πάρει και 13 δισεκ. δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ θα προβαίνει και σε εκδόσεις ομολόγων αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη, αρνητικό προπομπό σε μια χώρα με άκρως αρνητική προϊστορία με το χρέος.
Ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα φθάνει σωρευτικά την περίοδο 2020 με 2021 στα 33-34 δισεκ. υπερβαίνει δηλαδή τα 30,8 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι πιθανό να αποτύχει το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα; - Η κυβέρνηση θα επιστρέψει τα δάνεια και θέτει κριτήρια για λίγους

Όποιος πιστεύει ότι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα καταλήξουν σε ευρεία διασπορά στις ελληνικές επιχειρήσεις μάλλον θα διαψευστεί.
Την ίδια στιγμή έχουν τεθεί πολύ υψηλοί στόχοι για την επίτευξη τους θα απαιτηθεί καθολική συστράτευση, οπότε το ρίσκο της αποτυχίας αυξάνεται.
Να σημειωθεί ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα θα πάρει σχεδόν 31 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 18 δισεκ. επιδοτήσεις και 13 δισεκ. δάνεια.
Ορισμένες τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν τα εξής.
«Η κυβέρνηση, τα μέσα ενημέρωσης και συνολικά το σύστημα μας πιέζει δώστε δάνεια στις επιχειρήσεις, στηρίξτε τις μικρομεσαίες εταιρίες.
Όμως την ίδια στιγμή και αυτό είναι συγκλονιστικό, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μας έχει προειδοποιήσει… τράπεζες προσέξτε τα δάνεια που θα χορηγήσετε και αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης να το δώσετε μόνο στις μεγάλες και υγιείς εταιρίες, είναι κεφάλαια που πρέπει το ελληνικό δημόσιο να αποπληρώσει στην Ευρώπη, οπότε δεν χωρούν λάθη.
Πρακτικά ενώ η κυβέρνηση πιέζει να δοθούν δάνεια από τις τράπεζες, εμείς οι τράπεζες έχουμε εντολή να μην χορηγήσουμε δάνεια στον οποιαδήποτε αλλά μόνο στους μεγάλους και στους υγιείς, δηλαδή σε ελάχιστους γιατί τα κεφάλαια πρέπει να επιστραφούν»
Οι αναφορές αυτές, έρχονται σε αντιδιαστολή με το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης ότι οι τράπεζες δεν είναι συνεργάσιμες και δεν χορηγούν δάνεια και τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης… δεν θα καταλήξουν τελικά στις μικρομεσαίες εταιρίες που τα έχουν και ανάγκη.
Οι μεγάλες εταιρίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω ομολογιακών δανείων, οπότε δεν χρειάζονται δάνεια από τις τράπεζες…

Τι θα γίνει με τους μικρομεσαίους;

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν ρευστότητα;
Οι τράπεζες έλεγαν στο παρελθόν ότι οι επιλέξιμες για χρηματοδότηση δεν είναι πάνω από 32.000 αλλά η κυβέρνηση ανέφερε ότι είναι 700.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Οι τραπεζίτες όμως από τις έρευνες τους αναφέρουν τα εξής «σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα θα στηρίξουμε τα επόμενα χρόνια τις μικρές και μεσαίες εταιρίες με στόχο να χρηματοδοτηθούν 200.000 μικρομεσαίες εταιρίες, όχι 32.000 αλλά ούτε και 700.000 εταιρίες σημειώνει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.


από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια