Επί Κ.Μητσοτάκη η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της Ελλάδας: Κάηκαν έως και 700.000 στρέμματα μόνο στην Εύβοια


Θλίψη και οργή προκαλεί η εικόνα που ανέβασε η δορυφορική υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service-Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την φωτιά στην Εύβοια.

Ο λόγος; Πως η Ελλάδα υπέστη την μεγαλύτερη καταστροφή από φωτιά στην ιστορία της, αφού σύμφωνα με την εικόνα έχουν καεί από 507.950 έως και 700.000 στρέμματα. 

Να υπενθυμίσουμε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη ήταν αυτή της Ηλείας το 2007 με 443.280 στρέμματα.

Τώρα, για την Ηλεία υπολογίζονται σε 150.150 τα καμένα στρέμματα, και στην Λακωνία σε 111.120. Σε 84.540 υπολογίζεται η καταστροφή στην Αττική.

Εικόνες θλίψης, που προκαλούν πολλά ερωτήματα για το μέλλον, καθώς μπορεί να μην κάηκαν οι κάτοικοι, όμως κάηκαν τα σπίτια τους, τα χωράφια τους και τα ζώα τους. Χιλιάδες πολίτες θα είναι ζωντανοί νεκροί, καθώς θα μείνουν χωρίς σπίτι, αλλά και χωρίς δουλειά (οι περισσότεροι απασχολούνται με γεωργικές εργασίες, ή με τον τουρισμό). 

Μάλιστα από την καταστροφή δεν γλύτωσε ούτε η 2.500 ετών ελιά στις Ροβιές. 

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα αποκαΐδια βρίσκεται και ο αρχαίος Ελαιώνας των Ροβιών, με την υπεραιωνόβια ελιά «Νύμφη», ηλικίας 2.500 χρόνων που είχε περιγράψει στην αρχαιότητα ο γεωγράφος και φιλόσοφος Στράβωνας (1ος αιώνας 1ο μ.Χ).

Το υπερήλικο δέντρο (Olea europaea) είχε κορμό που χρειάζονταν δέκα άτομα για να το αγκαλιάσουν και έως την καταστροφή ήταν ακόμη παραγωγικό.

Ο ελαιώνας των Ροβιών, που καταστράφηκε από τη φωτιά, αποτελούσε Μνημείο της Φύσης αφού τα δέντρα του ξεπερνούσαν την ηλικία των 2000 ετών.

 

από pronews

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια