Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο Εξοικονομώ


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πολύ πιο στοχευμένο αλλά και αποδοτικό ως προς τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας θα είναι το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο. Συγκεκριμένα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή για ένα μήνα. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν οι αξιολογήσεις ούτως ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Με το νέο πρόγραμμα προβλέπεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά 50 χιλιάδες οικίες και συνολικά 5.150.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων χώρων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 632 εκατ. € (με ΦΠΑ) διανεμημένος ανά Περιφερειακή Ενότητα σύμφωνα με πληθυσμιακά και ενεργειακά κριτήρια.

Η συνολική μόχλευση των κεφαλαίων αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει νέο σύστημα υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων. 

Το νέο σύστημα υποβολής αιτήσεων και ένταξης με βαθμολογία και κατάταξη βάσει:

Ενεργειακών, Οικονομικών και Κοινωνικών κριτηρίων.

Το νέο πρόγραμμα θα δίνει προτεραιότητα σε:

Κοινωνικές ομάδες: ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολυτέκνους

Νοικοκυριά με μεγάλες ενεργειακές ανάγκες: χαμηλότερη ενεργειακή κλάση, υψηλό αριθμό βαθμοημερών θέρμανσης, παλαιότερες κατασκευές

Νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Διαβάστε την συνέχεια στο capital

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια