Η ιστορία του παγωτού: Από έδεσμα βασιλιάδων, έγινε η χαρά όλων


«Φίλε εγώ έφτασα τα 120», έλεγε ο ένας. «Σε διέλυσα. Εγώ έφαγα 136», απαντούσε ο άλλος. «Τίποτα δεν κάνατε. Εγώ έφτασα τα 152. Έτρωγα και δυο μέσα στην ημέρα κάποιες φορές», πεταγόταν ο τρίτος. Οι παλαιότεροι σίγουρα θα είχαν συμμετάσχει ή τουλάχιστον θα είχαν ακούσει έναν τέτοιο διάλογο.

Τον άκουγες συνήθως με το άνοιγμα των σχολείων. Την πρώτη ημέρα. Εκεί στον Αγιασμό. Ανάμεσα σε όλα τα κατορθώματα και τις περιπέτειες του καλοκαιριού, πάντα η παρέα έψαχνε να βρει αυτόν που έφαγε τα περισσότερα παγωτά! Ήταν κάτι σαν έθιμο.

Και κάπως έτσι το παγωτό συνδέθηκε μέσα στο μυαλό μας με το καλοκαίρι. Βέβαια, (και) αυτό άλλαξε, πλέον. Κάποτε τα ψυγεία άδειαζαν στα μέσα του Φθινοπώρου ή και λίγο αργότερα και ξαναγέμιζαν μέσες- άκρες περίπου στο Πάσχα. Τώρα, όμως, η απόλαυση δεν έχει εποχιακό χαρακτήρα. Μπορείς να φας ένα καλό παγωτό ακόμα κι αν έξω το έχει στρώσει με 15 πόντους χιόνι.

Έτσι θα έπρεπε να είναι, άλλωστε, η απόλαυση για το έδεσμα που κάποτε ήταν προνόμιο των Βασιλιάδων. Συνεχής και ασταμάτητη. Και για όσους παραξενεύτηκαν από το ότι το παγωτό για πολλά χρόνια μετά την ανακάλυψή του ήταν προνόμιο των γαλαζοαίματων, δεν έχουν παρά να διαβάσουν το κείμενο που ακολουθεί…

Ένα εκλεκτό έδεσμα μόνο για βασιλιάδες


Η ιστορία του παγωτού ξεκινάει στην Κίνα. Ο θρύλος θέλει τους αρχαίους Κινέζους να γεύονται μια πρώιμη εκδοχή του παγωτού ήδη από το 3000 π.Χ. Ασφαλέστερες είναι όμως οι πηγές που μας λένε πως ήδη από το 1200 π.Χ. οι κάτοικοι της αχανούς χώρας απολάμβαναν κάτι σαν παγωμένο ρυζόγαλο!

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ., στην Αρχαία Αθήνα, θα μπορούσες να βρεις στην αγορά πάγο αναμεμειγμένο με φρούτα και μέλι!

Η Βίβλος εμφανίζει τον βασιλιά Σολομώντα να απολαμβάνει παγωμένα αφεψήματα κατά τη διάρκεια του τρύγου, έναν πρόγονο ενδεχομένως της γρανίτας…

Αν μεταφερθούμε στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα συναντήσουμε και εκεί κάτι που μοιάζει με παγωτό. Όσοι νομίζουν πως ο Μακεδόνας στρατηλάτης είχε στο μυαλό του μόνο Γόρδιους Δεσμούς και μεγαλειώδεις εκστρατείες στην Ανατολή, γελιέται. Φαίνεται πως ο Αλέξανδρος ήταν και… μερακλής στη γαστρονομία. Ο Μέγας Αλέξανδρος ζητούσε να τρώει τα φρούτα αφού πρώτα είχαν παγώσει στο χιόνι και τα είχαν περιχύσει με μέλι.

Διαβάστε την συνέχεια στο newsbeast

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια