Δ. Μακεδονία: Ενεργειακή κοινότητα για τους ΤΟΕΒ σχεδιάζει η Περιφέρεια

Στη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας για τους ΤΟΕΒ, θα προχωρήσει άμεσα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους και το πρασίνισμα της αγροτικής παραγωγής.

Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 25 Αυγούστου, η δεύτερη σύσκεψη, στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, του Εντεταλμένου Συμβούλου για θέματα ΤΟΕΒ Μάνου Θωμά, του Προέδρου του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας Αντώνη Σιαμπανόπουλου και εκπροσώπων των ΤΟΕΒ της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης ανέπτυξε στους παρευρισκόμενους το σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής και τη βαρύτητα που δίνει στα αρδευτικά δίκτυα και τους ΤΟΕΒ στον αγροτικό τομέα, που έχει ως κεντρικό στόχο την αύξηση της αρδευόμενης γεωργικής γης στη Δυτική Μακεδονία, με επιμέρους στόχους: Τη συντήρηση των αρδευτικών δικτύων. Την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοτέλεια των ΤΟΕΒ και κατ΄ επέκταση τη μείωση του ενεργειακού κόστους άρδευσης και το μηδενισμό του αποτυπώματος του άνθρακα στα παραγόμενα προϊόντα. Και την κατασκευή νέων φραγμάτων και τη δημιουργία νέων ΤΟΕΒ και αρδευτικών δικτύων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε και η πρόταση του κ. Κασαπίδη για τη σύσταση και ανάπτυξη Ενεργειακής Κοινότητας των ΤΟΕΒ της Δυτικής Μακεδονίας, τονίζοντας παράλληλα πως μόνο με τη συνεργασία και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό θα υπάρξει θετικό πρόσημο για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Σιαμπανόπουλος, παρουσίασε στους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ τις τεχνικές λεπτομέρειες της πρότασης, ενώ επεσήμανε τα οφέλη και τις απαιτήσεις του θετικού αυτού εγχειρήματος για την Περιφέρεια. Τέλος, αποφασίστηκε η έναρξη των διαδικασιών σύστασης της Ενεργειακής Κοινότητας με τους ΤΟΕΒ που ήδη έχουν σχετικές αποφάσεις των Διοικητικών τους συμβουλίων, ενώ δόθηκε προθεσμία έως την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, για τις αντίστοιχες αποφάσεις των υπολοίπων ΤΟΕΒ.

www.ertnews.gr

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια