Η διαφορετική καφετέρια στη Θεσσαλονίκη: Στηρίζει τα κωφά άτομα και σου μαθαίνει τη νοηματική


Βρίσκεται σε μία στοά της όμορφης Θεσσαλονίκης, στη Νέα Αγορά. Εκεί οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους βασιζόμενοι στη δύναμη που κρύβει το χαμόγελο, στα μάτια που «μιλούν» και στις κινήσεις που μπορούν να δείξουν όσα επιθυμούμε. Για να εργαστείς δεν χρειάζεται να έχεις προϋπηρεσία αλλά βασικές προϋποθέσεις είναι να είσαι κωφός ή βαρήκοος και φυσικά να έχεις όρεξη για δουλειά. Να θες να διδάξεις στους συνανθρώπους σου τη νοηματική γλώσσα ή έστω να τους μάθεις λίγες, βασικές λέξεις για να συνεννοηθείς μαζί τους για την παραγγελία.

Η συγκεκριμένη καφετέρια ονομάζεται Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης «Επόμενη Στάση» αλλά οι ντόπιοι όπως επίσης και άτομα από όλη την Ελλάδα που την αναζητούν για την επισκεφθούν την ξέρουν ως το καφέ που μιλούν νοηματική.

Εργάζονται σε αυτή ήδη 6 άτομα κωφά ή βαρήκοα και έχει γίνει μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα λειτουργίας ένα από τα στέκια της Θεσσαλονίκης κυρίως για νεαρά άτομα.

Το καφέ-μπαρ όπου όλοι μιλούν τη γλώσσα της αγάπης και της αλληλοϋποστήριξης διαθέτει ροφήματα για όλα τα γούστα, κάποια πιάτα κυρίως χορτοφαγικά αλλά και ένα μικρό παραδοσιακό παντοπωλείο όπου πωλούνται τοπικά προϊόντα κυρίως μικρών παραγωγών.

Στα σχέδια της ομάδας που βρίσκεται πίσω από αυτή την πρωτότυπη ιδέα είναι να στηθεί και ένα παλαιοπωλείο, με ένα μικρό εργαστήριο, ώστε παλιά αντικείμενα να αποκτούν ξανά ζωή και σταλθεί σε όλους το μήνυμα «δεν πετάω τίποτα επαναχρησιμοποιώ τα πάντα».

από newsbeast

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια