Κλιματική αλλαγή: Καίγεται ολόκληρος ο Πλανήτης. Αφρική, ΗΠΑ, Σιβηρία καίγονται

nasa


Οι πυρκαγιές, που απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα στον χάρτη, έχουν πλήξει πολλές περιοχές από τις ΗΠΑ έως τη Ρωσία, από τη Νότια Αμερική έως τη Βόρεια Αμερική, την Κεντρική και Νότια Αφρική καθώς και τον Αραβικό Κόλπο, με πολλές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Σύμφωνα με τον χάρτη έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, οι φωτιές από διαφορετικά σημεία της ηπείρου φτάνουν σχεδόν μέχρι τη βόρεια Ρωσία, όπως αναφέρει το Anadolu.

Μεγάλες πυρκαγιές στην Ιταλία

Η Ιταλία και ειδικά τα νότια τμήματα της χώρας έχει πληγεί από πολλαπλές πυρκαγιές διαφόρων μεγεθών, μετατρέποντας σε στάχτη χιλιάδες εκτάρια γης στα νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας, καθώς και τμήματα της περιοχής της Καλαβρίας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τουλάχιστον 20.000 εκτάρια έχουν καταστραφεί από πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου στο Οριστάνο στη δυτική Σαρδηνία.

Περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.

Η Ιταλία είχε ζητήσει από άλλες χώρες της ΕΕ επιπλέον πυροσβεστικά αεροσκάφη για την καταπολέμηση της φωτιάς.

Ο Κριστιάν Σολίνας, πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής της Σαρδηνίας, δήλωσε ότι είναι αδύνατο να υπολογιστούν οι ζημιές από τη φωτιά και ζήτησε επείγουσα οικονομική υποστήριξη από τη Ρώμη.

Φωτιές σε Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία

Η νότια περιοχή της Ρουμανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Βουκουρεστίου και περιοχών κοντά στα βουλγαρικά σύνορα, εμφανίζεται επίσης με κόκκινο χρώμα στον χάρτη της φωτιάς.

Συνεχίζονται επίσης οι πυρκαγιές στη γειτονική Μολδαβία και την Ουκρανία.

Σιβηρία

Μεγάλη καταστροφή και στη Ρωσία

Οι πυρκαγιές που καίνε τη Σιβηρία έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, ένα φαινόμενο το οποίο οι επιστήμονες αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή.

Στο Γιακούτσκ, στη δημοκρατία της Γιακουτίας στη βορειοανατολική Ρωσία, οι παραδόσεις των σαμάνων παραμένουν ισχυρές και πολλοί κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι η φύση είναι ένα ζωντανό πνεύμα το οποίο θα παραμείνει πάντα σε αρμονία με τον άνθρωπο.

Όμως ο Αλεξάντρ Φιοντόροφ, αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου Melnikov στο Γιακούτσκ, πιστεύει ότι οι πυρκαγιές των τελευταίων ετών αποδεικνύουν ότι αυτή η πεποίθηση είναι λανθασμένη.


Οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή, όπου πάνω από 1,3 εκατομμύρια εκτάρια δασικής έκτασης έχουν πάρει φωτιά.

Το ρωσικό Υπουργείο για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης ανέφερε την Πέμπτη ότι ομάδες εργάζονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών που συνεχίζονται σε 144 διαφορετικές τοποθεσίες.

Εκατομμύρια στρέμματα στάχτη σε ΗΠΑ και Καναδά

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Πέμπτης από το πυροσβεστικό κέντρο, σχεδόν 6,8 εκατομμύρια στρέμματα δάσους έχουν καεί σε 82 πυρκαγιές σε 13 διαφορετικές πολιτείες. Επίσης, αναφέρθηκαν νέες πυρκαγιές στις πολιτείες Αϊντάχο, Αλάσκα και Μινεσότα.

Στη γειτονική χώρα των ΗΠΑ στα βόρεια, τον Καναδά, μέχρι τώρα το 2021, αναφέρθηκαν 4.576 δασικές πυρκαγιές. Αυτό ανέρχεται σε 1.000 φορές περισσότερο από το μέσο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας. Συνολικά 2.150 εκτάρια δασικής έκτασης κάηκαν μέσα σε ένα χρόνο.

Οι χώρες τις Ευρώπης ξεπέρασαν τον μέσο όρο δασικών πυρκαγιών για το 2021

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές, τα ευρωπαϊκά κράτη φέτος ξεπέρασαν τον μέσο αριθμό δασικών πυρκαγιών που υπολογίζεται ετησίως μεταξύ 2008 και 2020.

Στην Ιταλία, μέχρι τώρα το 2021, κάηκαν 53.797 εκτάρια δάσους, έναντι του μέσου όρου των τελευταίων 12 ετών των 40.781 εκταρίων. Στη Γαλλία, μέχρι τώρα το 2021, κάηκαν 22.807 εκτάρια δάσους, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των τελευταίων 12 ετών 18.620 εκτάρια. Ομοίως, στη Ρουμανία, μέχρι τώρα το 2021, κάηκαν 18.620 εκτάρια δάσους, έναντι του μέσου όρου 2008-2020 των 16.082 εκταρίων.

Τέλος, στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη μέχρι τώρα το 2021 κάηκαν πάνω από 25.583 εκτάρια δάσους. Αυτό είναι κοντά στα 30.199 εκτάρια, ο μέσος όρος ολόκληρου του έτους των τελευταίων 12 ετών.

από medlabnews.gr iatrikanea

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια