Στα άδυτα κατασκευής του υπερηχητικού σκάφους της NASA


Η NASΑ έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει την διαδικασία κατασκευής ενός νέου υπερηχητικού επιβατηγού αεροσκάφους που κατασκευάζει. Όταν το 2003 το Κονκόρντ πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση οι περισσότεροι πίστευαν ότι η εποχή των υπερηχητικών εμπορικών πτήσεων τελείωσε οριστικά. Το υψηλό κόστος, ο υπερβολικός θόρυβος, το μεγάλο μέγεθος των αεροσκαφών έμοιαζαν με αξεπέραστα εμπόδια για να μπορεί ο τομέας αυτός να υπάρξει.

Πέρασαν αρκετά χρόνια χωρίς να υπάρχει καμία εξέλιξη και στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας άρχισαν να κάνουν δειλά την εμφάνιση τους οι πρώτες προσπάθειες δημιουργίας μιας νέας γενιάς υπερηχητικών αεροσκαφών. Το φυτίλι είχε ανάψει και γρήγορα άρχισαν να ξεπετάγονταν η μια μετά την άλλη νεοφυείς εταιρείες που κατασκευάζουν τα νέας γενιάς υπερηχητικά αεροσκάφη. Από κοντά φυσικά και παραδοσιακές δυνάμεις της αεροναυπηγικής βιομηχανίας αλλά και επιστημονικοί φορείς και ιδρύματα.


Ανάμεσα σε εκείνους που ασχολούνται με την δημιουργίας νέων υπερηχητικών αεροσκαφών είναι και η NASA. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία κατασκευάζει το Χ-59 ένα σκάφος που θα ενσωματώνει την τεχνολογία Quiet SuperSonic Technology's (QueSST). Πρόκειται για ένα σκάφος που θα κινείται με ταχύτητα 1,4 Mach η οποία μεταφράζεται σε περίπου 1,500 χλμ/ώρα. Το Χ-59 προορίζεται για χρήση ως επιβατηγό όπως το Κονκόρντ αλλά όπως λέει και το όνομα της τεχνολογίας του θα παράγει ελάχιστο θόρυβο.

Η NASA συνεργάζεται στην κατασκευή του σκάφους με την Lockheed Martin και έχει μέχρι στιγμής επενδύσει περίπου 250 εκατ. δολάρια. Στόχος είναι η κατασκευή του X-59 να ολοκληρωθεί εντός του 2021 και το 2022 να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές πτήσεις του. Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο σε μορφή time lapse για την πρόοδο των εργασιών στο σκάφος.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια