Μετά τα κανάλια και εταιρείες που συνδέονται με δημοσκοπήσεις … έκτακτη επιχορήγηση 4.500.000 ευρώ και στην Εκκλησία από τον Μητσοτάκη που βλέπει την εικόνα του να καταρρέει!


Σε μια περίοδο που η φθορά της κυβέρνησης της ΝΔ έχει αρχίσει να είναι πλέον εμφανής και η εικόνα του προέδρου της και πρωθυπουργού έχει «θαμπώσει», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιζητά στηρίγματα. Και οι …ευλογίες της εκκλησιαστικής ηγεσίας είναι  ευπρόσδεκτες για τη δυναμική της γαλάζιας επανεκκίνησης που επιδιώκει.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις  πριν από τέσσερις ημέρες,  και ενόψει ΔΕΘ, το Μαξίμου έδωσε το πράσινο φως για να βάλουν την υπογραφή τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και η υπουργός Παιδείας και  Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως  στην απόφαση με την οποία ορίζεται το συνολικό ύψος της  έκτακτης επιχορήγησης  προς τους θρησκευτικούς φορείς στο ποσό των  4.500.000 ευρώ το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ στους δικαιούχους.

Τον περασμένο Μάρτιο, είχε έρθει …ουρανοκατέβατη – δια χειρός  Νίκης Κεραμέως, υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και αν.υπουργού Θ.Σκυλακάκη –  τροπολογία στη Βουλή που προέβλεπε την έκτακτη εφάπαξ επιχορήγηση των θρησκευτικών φορέων, και είχε ενταχθεί  σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας  σχετικά με τον Covid-19.

Ψηφίστηκε ως άρθρο 104  του Νόμου 4790/2021, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πανδημία και για την  ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου τους. Όμως, δεν είχε ορισθεί το ύψος της επιχορήγησης.  Έτσι, τώρα εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που σε 10 άρθρα καθορίζει  το πλαίσιο, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια κατανομής της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των θρησκευτικών φορέων.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση (ΦΕΚ Β’, Αρ. Φύλλου 4191/10-9.2021) που παρουσιάζει το Documentonews , δικαιούχοι θρησκευτικοί φορείς της εφάπαξ έκτακτης επιχορήγησης των 4.500.000 ευρώ είναι:

– Η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης, οι Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκάνησου,

– το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε.),

– τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα  του άρθρου 12 ή του άρθρου 13 του ν. 4301/2014 (Α΄ 223),

– τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα  του άρθρου 3 και του άρθρου 13 του ν. 4301/2014 (Α΄ 223), που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου,

-οι Διαχειριστικές Επιτροπές Μουσουλμανικής Περιουσίας (Δ.Ε.Μ.Π.) και οι Βακουφικές Επιτροπές Μουσουλμανικής Περιουσίας (Β.Ε.Μ.Π.) του ν. 3647/2008 (Α΄ 37), όσον αφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, που διαθέτουν άδειες τεμενών,

– οι Οργανισμοί Διαχείρισης Κτημάτων Βακούφ Ρόδου και Κω, που διαθέτουν άδειες τεμενών και

– οι θρησκευτικές κοινότητες που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου του α.ν. 1363/1938 (Α΄305).

Είναι αξιοσημείωτο ότι με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων θα προσδιορισθεί  το ύψος του ποσού για κάθε δικαιούχο θρησκευτικό φορέα, το οποίο, πάντως, δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ για τον καθένα.

Ως κριτήρια για τη χορήγηση της έκτακτης επιχορήγησης  λαμβάνονται υπόψη ιδίως , ο αριθμός των αδειοδοτημένων χώρων λατρείας και ειδικότερα ο αριθμός των ενοριακών ναών της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, για την Εκκλησία της Ελλάδος, την Εκκλησία της Κρήτης και τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου,  ο αριθμός των αδειοδοτημένων συναγωγών για το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, όσον αφορά στις Ισραηλιτικές Κοινότητες, ο αριθμός των αδειοδοτημένων ευκτήριων οίκων, για τις λοιπές θρησκευτικές κοινότητες.

Διαβάστε την συνέχεια στο thefaq

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια