Τα οικονομικά του λιγνίτη, τα οικονομικά του φυσικού αερίου κι ένας ψευδόμενος, υπ' ατμόν πρωθυπουργός.

Την Παρασκευή 10/9/2021 ανακοινώθηκε πως ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και θα ξεκινήσουν οι εργασίες επιθεώρησης, με σκοπό να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι εργασίες παραλαβής (commissioning) και να μπει ο αγωγός σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους. (Στην πιο πάνω εικόνα βλέπουμε την τοποθέτηση της αρπάγης για τελική ευθυγράμμιση και ένωση των δυο άκρων του αγωγού, ο οποίος στη συνέχεια ποντίστηκε στο βυθό της Βαλτικής).

Απομένουν ακόμα κάποιες αδειοδοτικές διαδικασίες στη Γερμανία, αλλά αυτά είναι "ψιλά γράμματα": η τροφοδοσία της Γερμανίας με ρωσικό αέριο μέσω του Nord Stream 2 αποτελεί βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για να σβήσουν στο τέλος του 2022 τα εναπομένοντα πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, καθώς τα 55,82GW χερσαία αιολικά, τα 7,77GW υπεράκτια αιολικά και τα 57,17GW φωτοβολταϊκά, συνολικά 120,76GW των δήθεν "Α"ΠΕ αποδείχθηκαν στην πράξη εντελώς ανίκανα να εγγυηθούν την αντικατάσταση των 8,11GW πυρηνικών. Η ενέργεια όταν κι αν φυσά, όταν κι αν έχει ήλιο, δεν μπορεί ποτέ μα ποτέ ν' αποτελεί "φορτίο βάσης" του συστήματος ηλεκτροδότησης μιας οποιασδήποτε χώρας.


Κατόπιν αυτής της εξέλιξης το ράλι της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη φαίνεται να ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 15/9/2021, όταν σε μια εντυπωσιακή κούρσα έφθασε στα υψηλά των 77,275€/MWh. Η πραγματικά απίστευτη αυτή τιμή αντιστοιχεί σε τιμή πετρελαίου brent πάνω από 150$/βαρέλι, τη στιγμή που το brent διαπραγματεύεται γύρω απ' τα "μόλις" 75$/βαρέλι! Επιπλέον, για να καταλαβαίνετε πόσο ακριβό είναι πλέον το φυσικό αέριο και σε τι ιστορικά υψηλά έχει φθάσει, η μέγιστη τιμή του brent στην πετρελαϊκή κρίση του ...
2008 ήταν 147,50$/βαρέλι. Η τιμή του αερίου ακρίβυνε μόνο στην Ευρώπη βεβαίως-βεβαίως, εκεί που "κρέμασαν" την ηλεκτροπαραγωγή στις "Α"ΠΕ: στις ΗΠΑ απλά είναι σε εντελώς εποχικά υψηλά πενταετίας και μόλις στο 1/3 των ιστορικών υψηλών.

Την Τρίτη 14/9, την ώρα που η τιμή του αερίου ήδη κάλπαζε προς την κορύφωση, ο Μητσοτάκης εγκαινίαζε έργο φωτοβολταϊκών της Ισπανικής Iberdrola στην Κορινθία. Σε μια ομιλία γεμάτη ψέματα, τόσα πολλά που δεν έχω ξαναδεί συγκεντρωμένα σε ομιλία πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων είπε πως "τα οικονομικά του λιγνίτη πολύ απλά δεν βγαίνουν. Ο λιγνίτης είναι πάρα πολύ ακριβός πια. Στον αντίποδα, οι ΑΠΕ σήμερα δεν είναι απλά φιλικές προς το περιβάλλον, είναι και φθηνές". Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για συστηματικό ψεύτη, καθώς ήδη στο τέλος Μαρτίου ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΗ είχε αποκαλύψει πως ο λιγνίτης είναι ανταγωνιστικός, ακόμα και με τις χαμηλές τιμές φυσικού αερίου, που προβλέπει το "Εθνικό" "Σχέδιο" για την ενέργεια και το κλίμα.

Ας εξηγήσει λοιπόν στους Έλληνες αφού ο λιγνίτης "είναι ακριβός" και οι "Α"ΠΕ "φθηνές, για ποιο λόγο τρέχει κάθιδρος να κουκουλώσει το σκάνδαλο της αύξησης της τιμής του ρεύματος 40%,κοροϊδεύοντας τους πολίτες με τη δήθεν "επιδότηση" του ηλεκτρισμού. Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν κι αυτά που "δίνει" θα τα "πάρει" από κάπου αλλού, εκτός κι αν κάπου βρήκε κανένα τενεκέ με λίρες της Κατοχής ή θησαυρό του Αλή Πασά. Ένας πρωθυπουργός σε αποδρομή, που πλέον περιμένει πότε θα τον ρίξουν οι δικοί του, όσους Αμερικάνους επικοινωνιολόγους κι αν φέρει.

Η μόνη απλή αλήθεια, αυτή που η ίδια η ζωή υπαγορεύει, είναι πως χωρίς το κάρβουνο σήμερα κανείς στην ΕΕ δεν θα είχε ρεύμα, το σύστημα θα είχε καταρρεύσει σ' ένα μεγαλοπρεπέστατο, ιστορικών διαστάσεων μπλακάουτ. Μια προειδοποίηση για πανευρωπαϊκό μπλακάουτ συνέβη στις 8/1/2021, όταν πάλι δεν φυσούσε κι οι διαχειριστές συστημάτων έτρεχαν να αφήσουν καταναλωτές χωρίς ρεύμα, προκειμένου να σώσουν το συνολικό σύστημα. Αλλά τότε υπήρχε αέριο κι οι πολιτικοί έκαναν πως δεν κατάλαβαν. 

Και φθάσαμε στο καλοκαίρι του 2021, όπου οι δήθεν "Α"ΠΕ αποδείχθηκαν άλλη μια φορά ανέκδοτο, καθώς "δεν φυσά αρκετά". Αέριο αφενός δεν υπάρχει αρκετό κι αφετέρου είναι πανάκριβο, οπότε όλοι κρέμονται στα παλιά εργοστάσια κάρβουνου για να σώσουν τα τομάρια τους απ' τη λαϊκή οργή. Φυσικά όσο και να κουκουλώνουν το πρόβλημα του πανάκριβου ηλεκτρισμού κάτω απ' το χαλί, η ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών οικονομιών πάει άπατη. Κι ιδίως η ανταγωνιστικότητα της χρεοκοπημένης Ελλάδας, που βρίσκεται δίπλα σε μια Τουρκία η οποία καίει κάρβουνο κι εξάγει στην Ελλάδα τα πάντα, ακόμα και ρεύμα. Αυτή είναι η πραγματική "συνεισφορά" των δήθεν "φθηνών", δήθεν "Α"ΠΕ. Αυτή είναι η "συνεισφορά" της άρον-άρον "απολιγνιτοποίησης" του Μητσοτάκη, 15 χρόνια νωρίτερα απ' τη Γερμανία και 27 χρόνια νωρίτερα απ' την Πολωνία ...

Πηγή: greeklignite.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια