Αρ.Συ.: Στήριξη στον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση εκτροφείων γουνοφόρων στα Κορέστεια

Την  στήριξη στον αγώνα των κατοίκων των Κορεστείων Καστοριάς ενάντια στην εγκατά-σταση φάρμας γουνοφόρων ζώων στη περιοχή τους, εκφράζει με ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία (Αρ.Συ.). “Εφόσον οι κάτοικοι το θελήσουν, έχουμε σκοπό, να φέρουμε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, ώστε όλες οι παρατάξεις να τοποθετηθούν και να πάρουν θέση γι αυτό το μείζον ζήτημα, και να ασκηθούν τελικά οι ανάλογες πολιτικές πιέσεις”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Μέλη της Αριστερής Συμπόρευσης επισκέφτηκαν τα Κορέστεια και συναντήθηκαν, παρουσία περιβαλλοντολόγου, με την επιτροπή που έχει συσταθεί ενάντια στην εγκατάσταση φάρμας γουνοφόρων και αναφέρουν πως πρόκειται για μια ιδιάζουσα κατάσταση “όπου οι επενδυτές προσπαθούν να παρακάμψουν την αρμόζουσα διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ώστε να εγκαταστήσουν στη περιοχή μια τεράστια μονάδα αναπαραγωγής με άμεσες αρνητικές συνέπειες στη καθημερινότητα των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον”.

Η Αρ.Συ. αναφέρει πως “η εγκατάσταση της φάρμας στη συγκεκριμένη περιοχή προσβάλλει την αισθητική του μοναδικού της τοπίου, ενώ απειλεί με ρύπανση τα νερά τόσο του Λαδοπόταμου, που επικοινωνεί με τις πηγές της Κορομηλιάς απ’ όπου υδροδοτείται η Καστοριά, όσο και των αρδευτικών καναλιών που ποτίζουν τις καλλιέργειες στην περιοχή”.

Φωτ. αρχείου

Στην ανακοίνωση τονίζεται ο κίνδυνος που μπορεί να προκύψει από την η εισαγωγή ξενικών ειδών στο οικοσύστημα της περιοχής σε τόσο μεγάλους αριθμούς (14.000 ζώα), που μπορεί να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση της οικολογικής ισορροπίας από πιθανές αποδράσεις των ζώων από τα όρια της εγκατάστασης, και υπογραμμίζεται πως “στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ATIAS, εφαρμόζονται στις δυο κοντινές περιοχές NATURA των Πρεσπών και της Καστοριάς μέτρα αντιμετώπισης των μινκ, που έχουν διαφύγει από υφιστάμενες μονάδες εκτροφής”.

Τέλος η Αρ.Συ. κάνει λόγο για “προσπάθειες να παρακαμφθεί κάθε αντίσταση και κάθε μη ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση που στέκεται εμπόδιο σε αυτή την ανάγκη, στέλνοντας ακόμα και εξώδικα με απειλητικό περιεχόμενο στους ανθρώπους που προσπαθούν να διαφυλάξουν την ποιότητα της ζωής τους και του περιβάλλοντός τους”.

www.ertnews.gr

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια