Πτολεμαϊδα: Στο Μεσόβουνο απόγονος του Γερμανού Συνταγματάρχη που εκτέλεσε 157 άνδρες

Με μία συγγνώμη για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Γερμανοί κατακτητές κατά την περίοδο 1941- 1944 στο Μεσόβουνο, επισκέπτεται τον μαρτυρικό οικισμό της Εορδαίας, εκπρόσωπος των απογόνων του Γερμανού Συνταγματάρχη που πριν από ογδόντα χρόνια, έδωσε την διαταγή για την εκτέλεση 157 Ανδρών.

Πρόκειται για τα πρώτα πανελλαδικά θύματα της γερμανικής κατοχής. Στις 23 Οκτωβρίου του 1941, κατά την πρώτη επίθεση της Βέρμαχτ στον  προσφυγικό οικισμό του Μεσοβούνου, συγκέντρωσαν οι στρατιώτες στην πλατεία του χωριού 157 άνδρες, εξαιρώντας τον υπέργηρο  Ακριτίδη από τους μελλοθάνατους, ο οποίος όμως δεν αποδέχθηκε τη «χάρη» και επέστρεψε στη θέση του, για να θανατωθεί   με τους υπόλοιπους συγχωριανούς του.

Ο απόγονος του Γερμανού συνταγματάρχη, Καρλ Σίμερς, θα συνοδεύεται από μέλος του Ελληνογερμανικού Συλλόγου «Διάλογος», πιθανότατα από τον πρόεδρο Τρύφωνα Κεχαγιά, και θα παραστεί στις καθιερωμένες  εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος του Μεσοβούνου, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, όπου έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, 279 άτομα συνολικά.

www.ertnews.gr

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια