Aυστρία: Παραιτείται ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς


O καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς (PVP) ανακοίνωσε την παραίτησή του. "Η χώρα μου είναι πιο σημαντική για μένα από εμένα", δήλωσε ο Κουρτς σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο το βράδυ.

«Θέλω να κάνω στην άκρη  για να αποτρέψω το χάος και να διασφαλίσω τη σταθερότητα.» Ο διάδοχος του είναι ο Alexander Schallenberg (52, PVP), πρώην υπουργός Εξωτερικών.

«Θα ήταν ωραίο να ισχύει και εδώ το τεκμήριο αθωότητας.» Ωστόσο, παραδέχτηκε επίσης: «Έγραψα μηνύματα εν θερμώ που δεν θα τα επαναλάβω. Εκανα λάθη» ειπε ο Ο Κουρτς σε έκτακτη συνέντευξη Τυπου. Τόνισε  ότι θέλει  να τερματίσει το αδιέξοδο με την παραίτησή του και να αποφύγει το χάος στην Αυστρία. Ευχαρίστησε για την ενθάρρυνση που έλαβε επίσης από τον πληθυσμό.

Αποφασισμένος ο εισαγγελέας

Η εισαγγελία διεξάγει έρευνα εναντίον του Κουρτς και του στενότερου κύκλου του που κατηγορούνται  για διαφθορά και απιστία . Η διαδικασία είχε προκαλέσει κυβερνητική κρίση. Οι Πράσινοι, ως εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, είχαν ανακοινώσει ότι δεν θεωρούσαν πλέον τον Κουρτς αρχηγό της κυβέρνησης και είχαν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές  με άλλα κόμματα.

Η ομάδα του Κουρτς φέρεται να εξασφάλισε την άνοδο του 35χρονου στην κορυφή του κόμματος και του κράτους  από το 2016 μέσω στημένων δημοσκοπήσεων και διαφημίσεων στα ΜΜΕ ,που πληρώνονταν απο το υπουργειο Οικονομικων με χρήματα δηλαδη, των φορολογουμένων. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις Καταγγελίες αυτές , που έγιναν γνωστές την Τετάρτη μετά από επιδρομή στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία. Την Τρίτη, ο Κουρτς θα έπρεπε να αντιμετωπίσει μια πρόταση δυσπιστίας σε ειδική σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου και η καταψήφιση του
ήταν σχεδόν βέβαιη.

Λίγες ημέρες μετά την καταγγελία για διαφθορά εναντίον του Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς (PVP) και μερικών από τους στενότερους υπαλλήλους του, ο Κουρτς  ανακοίνωσε την παραιτηση του, απευθύνοντας τηλεοπτικό διάγγελμα. Συγκρατημένος και ήρεμος, δήλωσε: «Υπήρξαν ποινικές κατηγορίες εναντίον μου τις τελευταίες ημέρες. Κάνουν λάθος . Θα μπορέσω να το ξεκαθαρίσω, είμαι βαθιά πεπεισμένος για αυτό »

Στην καγκελαρία θα τον διαδεχθεί ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg (PVP), ενώ ο Κουρτς θα παραμείνει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η στενή του συνεργάτιδα και υπουργός Ελίζαμπεθ Κέστινγκερ κάνει λόγο ωστόσο για προσωρινή υποχώρηση

Υπενθυμίζεται, ότι οι ανακριτικές αρχές, μερικές ημέρες πριν έκαναν έρευνα στην έδρα του κυβερνώντος Αυστριακού Λαϊκού κόμματος (ÖVP) καθώς επίσης στην καγκελαρία και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως είχε γράψει  η εφημερίδα της Βιέννης «Die Presse», η έρευνα αφορούσε μεταξύ άλλων στο άμεσο περιβάλλον του καγκελαρίου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Αιτία ήταν η υποψία ύπαρξης διαφθοράς σε σχέση με τη δημοσίευση διαφημίσεων και ωραιοποιημένων δημοσκοπήσεων στην εφημερίδα «Österreich»

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα, η εισαγγελία ανακάλυψε τα στοιχεία στη διάρκεια των ανακρίσεων για το λεγόμενο  σκάνδαλο «Ibiza gate», όπου ο πρώην αντικαγκελάριος Χανς Κρίστιαν Στράχε φερόταν να έχει δωροδοκηθεί από Ρώσο ολιγάρχη. 

Το  Αυστριακό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ανέθεσε το 2016  σε εταιρεία δημοσκοπήσεων έρευνες που «ωραιοποιούσαν» το αρχηγικό προφίλ του Κουρτς στον αγώνα για τη διαδοχή του τότε προέδρου του κόμματος, Ράινχολντ Μιτελρένερ, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του 2017.

Σύμφωνα  πάντα με την Die Presse, ο Κουρτς σε συνεργασία με τους στενούς συνεργάτες στον τομέα της επικοινωνίας Γιοχάνες Φρίτσμαν και Γκέραλντ Φλάισμαν, κατέβαλαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για μια διαφημιστική εκστρατεία, η οποία περιελάμβανε και κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης του ομίλου «Österreich», τον Απρίλιο του 2016.  Τα στοιχεία αυτά εντοπίστηκαν σε έγγραφο στρατηγικής του κόμματος, υπό τον τίτλο "Project Ballhausplatz", από την ομώνυμη κεντρική πλατεία της Βιέννης όπου βρίσκεται η καγκελαρία.

 «Πρόκειται για ένα έγγραφο των συμβούλων του Κουρτς εκείνη την εποχή, που ο σημερινός καγκελάριος οργάνωνε την αναρρίχησή του στην ηγεσία του κόμματος. Στο έγγραφο στρατηγικής, για παράδειγμα, υπάρχει η εξής φράση: « Επιτροπή για τις έρευνες: Όλα είναι καλύτερα με τον ΣΚ (Σεμπάστιαν Κούρτς. Παραγγείλετε διαφημίσεις »,σημειώνει η Die Presse και προσθέτει: «Οσον αφορά το περιεχόμενο, οι έρευνες της κοινής γνώμης λέγεται ότι ανατέθηκαν σε πρώτη φάση μέχρι την εκλογή του Σεμπάστιαν Κουρτς  ως προέδρου του κόμματος. Έπρεπε να δείξουν πόσο άσχημα θα πήγαινε το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Πρόεδρο Μιτελρένερ εκείνη τη στιγμή και να φαίνεται πόσο καλύτερες θα ήταν οι προοπτικές με τον Κουρτς στην ηγεσία».


source https://greece-salonika.blogspot.com/2021/10/a.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια