ΗΠΑ & Κίνα αυξάνουν τη χρήση κάρβουνου κι η Ελλάδα "σώζει τον πλανήτη", εξοντώνοντας τους Έλληνες.

Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για σήμερα, 6/10/2021, η αναλογία φυσικού αερίου προς λιγνίτη είναι στο 4,23, παράγουμε 4,23 φορές περισσότερο ρεύμα από φυσικό αέριο παρά από λιγνίτη. Την ίδια στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου πετάει από ρεκόρ σε ρεκόρ και, όπως είχα προβλέψει, στις 5/10 είδαμε για πρώτη φορά τριψήφια τιμή. Δυστυχώς αυτό ήταν μόνο η αρχή, μεσημέρι της 6/10 η τιμή έχει ξαναπετάξει στα 132,930€/MWh (συμβόλαιο ενός μήνα Dutch TTF Natural Gas Calendar Month στο Nymex). Κανείς δεν μπορεί πια να προβλέψει πού θα σταματήσει το εντελώς παρανοϊκό ράλι.

Λόγω της τεράστιας αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, εδώ και καιρό η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη είναι σημαντικά πιο φθηνή απ' την παραγωγή με φυσικό αέριο. Παρόλα αυτά η ΔΕΗ και η κυβέρνηση εξακολουθούν να καίνε φυσικό αέριο σαν να μην υπάρχει αύριο, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής εξόντωσης των Ελλήνων. 

Όπως είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, στο τέλος Ιουλίου-αρχές Αυγούστου η λιγνιτική παραγωγή έφθασε τα 1400, ακόμα και σχεδόν τα 1600MW. Ωστόσο σήμερα παραμένει καθηλωμένη στα μισά, γύρω στα 660MW το πολύ έχει δώσει απ' το πρωί. Με τη ζήτηση να είναι σε χαμηλά λόγω εποχής επίπεδα (αιχμή ζήτησης 6306MW), καθώς η χαμηλή τάση (LV, Low Voltage κάτω δεξιά στο διάγραμμα) δεν ζητά φορτία, με 1600MW ο λιγνίτης θα μπορούσε να καλύπτει μεγάλο ποσοστό, να μειώνει την τιμή χονδρικής, (που σήμερα πέταξε και πάνω απ' τα 250€/MWh ενώ αύριο θα βρίσκεται πάνω και απ' τα 280€/MWh), και να συμβάλει στην εξοικονόμηση συναλλάγματος της χρεοκοπημένης χώρας. Αλλά η κυβέρνηση κι η ΔΕΗ επιμένουν να "σώσουν τον πλανήτη", εξοντώνοντας τους Έλληνες, καθώς την ίδια ακριβώς στιγμή οι χώρες που εκπέμπουν τις μακράν όλων των υπολοίπων μεγαλύτερες ποσότητες "αερίων του θερμοκηπίου" αυξάνουν τη χρήση κάρβουνου.

Την 1/10 το Energy Information Administration των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα το Quarterly Coal Report ...

για το 2ο τρίμηνο του 2021. Η παραγωγή κάρβουνου σημείωσε αύξηση 22,8% ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ η κατανάλωση σημείωσε αύξηση 29,1%, με το 91,3% της κατανάλωσης να αφορά την ηλεκτροπαραγωγή και το υπόλοιπο τη χρήση μεταλλουργικού άνθρακα. Τα αποθέματα στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σημείωσαν ελαφρά μείωση και βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 3ο τρίμηνο του 2019, προ πανδημίας.

Και μόλις χθες το Bloomberg ανέφερε πως, ενόψει του χειμώνα, η Κίνα έδωσε εντολή στις τράπεζες ν' αυξήσουν τη χρηματοδότηση τόσο στα ορυχεία όσο και στους ανθρακικούς σταθμούς παραγωγής, καθώς αντιμετωπίζει έλλειμμα ενέργειας. Ήδη πριν μερικές μέρες είχε θέσει εκτός νόμου τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, καθώς η παραγωγή Bitcoin στη ΝΔ Κίνα απαιτούσε τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού.

Κατόπιν των πιο πάνω εξελίξεων, είναι σαφές πως οι εξαγγελίες για "επιδότηση" της χρήσης ρεύματος και φυσικού αερίου είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου, άλλη μια απάτη των πολιτικών: τα λεφτά που θα πάνε για "επιδοτήσεις" πρέπει να κοπούν από κάπου αλλού και η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα φέρει ρύθμιση νέου φόρου, προκειμένου να πάρει πίσω τα χρήματα των "επιδοτήσεων". Μην ξεχνάτε άλλωστε πως ήδη βρίσκεται στα σκαριά ο νέος "κλιματικός νόμος", που αναμένεται να επιβάλει φόρο στα σπίτια και τις μεταφορές. Πάντα για τη "σωτηρία του πλανήτη", λες και δεν μαζεύουν ήδη αρκετά με το επαίσχυντο "δικαίωμα εκπομπής" CO2.


Πηγή: greeklignite.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια