Καταρρίπτουμε το μύθο του "ακριβού" λιγνίτη: άλλο ένα συστηματικό ψέμα για να καίνε το πανάκριβο φυσικό αέριο.


Σάλος είχε ξεσπάσει το 2019 στην ΕΕ, όταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μείωσε το όριο για χρηματοδότηση νέων επενδύσεων απ' τα 550g CO2/kWh στα 250g CO2/kWh, καθώς το πρώτο όριο είχε μπει το 2013 για να αφήνει εκτός χρηματοδοτήσεων όλα τα έργα κάρβουνου, ενώ το νέο άφηνε εκτός και τα έργα φυσικού αερίου. Βλέπετε η ΕΕ είχε εμμονή για τη στήριξη της Γερμανικής και Δανέζικης βιομηχανίας ανεμογ@@ητριών και δεν έβλεπε το αδιέξοδο δρόμο για την όλο και πιο επισφαλή ηλεκτροδότηση.

Με την τιμή του φυσικού αερίου να φθάνει σήμερα το πρωί μια ανάσα απ' τα 100€/MWh, καταγράφοντας αισίως νέο ρεκόρ στα 97,775, και γνωρίζοντας πως σ' αυτές τις τιμές αερίου η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή είναι άκρως ανταγωνιστική της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, αξίζει να δούμε στο πιο πάνω διάγραμμα πόσες φορές περισσότερη ηλεκτροπαραγωγή από το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο έχει η χρεοκοπημένη χώρα σε σχέση με την παραγωγή απ' τον εγχώριο λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό. Το διάγραμμα καλύπτει 3,5 μήνες, από 15 Ιουνίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2021. Τα στοιχεία παραγωγής προέρχονται απ' την Πλατφόρμα Διαφάνειας (Transparency Platform) του Entso-e, της ένωσης των διαχειριστών συστημάτων ηλεκτροδότησης της Ευρώπης.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, ο λόγος αέριο/λιγνίτη παίρνει συνήθως τιμές κοντά στο 4-6, αλλά υπάρχουν και περίοδοι που ξεπερνά το 20, παράγουμε 20 φορές περισσότερο από φυσικό αέριο παρά από λιγνίτη. Ως αποτέλεσμα, η μέση τιμή του λόγου αέριο/λιγνίτη τους τελευταίους 3,5 μήνες είναι στο 7,01, παίρνουμε κατά μέσο όρο 7 φορές περισσότερα MW από αέριο παρά από λιγνίτη.

Δεδομένου τώρα ότι οι εκπομπές CO2 από λιγνίτη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 7 φορές μεγαλύτερες από τις εκπομπές CO2 από φυσικό αέριο, είναι προφανές πως η κυβέρνηση προτιμά να πληρώνει δικαιώματα CO2 για να καίει φυσικό αέριο, αντί να καίει λιγνίτη και να εκπέμπει και λιγότερο CO2! Και την οικονομία επιβαρύνει, αλλά και τον πλανήτη "καταστρέφει"!

Αν αυτό δεν λέγεται ΚΑΙ απάτη ΚΑΙ εθνική μειοδοσία, δεν ξέρω πώς αλλιώς μπορεί να λέγεται ... Αλλά όλα προφανώς γίνονται με την αγαστή συνεργασία της δήθεν αντιπολίτευσης, καθώς το κοινό στοιχείο που ενώνει τα κόμματα είναι η πίστη στη νέα θρησκεία της δήθεν "πράσινης", (αλλά στην πραγματικότητα κατάμαυρης), "ανάπτυξης" κι οι παλαιότεροι αναγνώστες ίσως θυμάστε πως πριν 4 χρόνια είχα γράψει για τους απάτριδες της Πλατείας Συντάγματος.

Μιας "ανάπτυξης" που το χειμώνα θα σκοτώσει χιλιάδες Ευρωπαίους, επειδή δεν θα τους φτάνουν τα λεφτά να ζεστάνουν τα σπίτια τους με το είδος πολυτελείας, που κατάντησαν οι πολιτικοί το φυσικό αέριο. Όπως νωρίτερα είχαν καταντήσει είδος πολυτελείας το πετρέλαιο θέρμανσης, μη τυχόν και δεν βάλουν όλοι φυσικό αέριο. Γι' αυτό και βλέπετε αυτές τις ημέρες όλες τις κυβερνήσεις έντρομες να ψάχνουν ποια κονδύλια των προϋπολογισμών θα μεταφέρουν για να δώσουν "επιδότηση" και να κουκουλώσουν το πρόβλημα κάτω απ' το χαλί, λες και τα λεφτά των προϋπολογισμών δεν τα πληρώνουν οι πολίτες ...

Δεν είναι στραβός ο γιαλός, οι πολιτικοί αρμενίζουν στραβά. Καιρός να τους αλλάξουμε!

Πηγή: greeklignite.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια