Γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ επιμένει ακόμα να καίει πανάκριβο φυσικό αέριο, αντί για τον φθηνότερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη;

Το ράλι της τιμής του φυσικού αερίου συνεχίζεται εντελώς αμείωτο και, όπως φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα, σήμερα η τιμή του συμβολαίου Dutch TTF Natural Gas Calendar Month στο Χρηματιστήριο NYMEX άγγιξε τα 100€/MWh, κάνοντας υψηλό ημέρας στα 99,760€/MWh. Αύριο, 5/10/2021, θα είναι ίσως η ημέρα που για πρώτη φορά στα χρονικά θα δούμε τριψήφιες τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.


Όπως τώρα φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα, παρόλο που η τιμή του φυσικού αερίου πετάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, παρόλο που ακόμα και το αεριοΑΠΕτζήδικο energypress ανακάλυψε σήμερα πως ο λιγνίτης είναι πιο οικονομικός απ' το φυσικό αέριο, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην καίει λιγνίτη και να καίει το πανάκριβο φυσικό αέριο, (τα στοιχεία προέρχονται απ' το Transparency Platform του Entso-e). Οι αναγνώστες του ιστολόγιου βεβαίως ξέρετε απ' τον Απρίλιο πως ο λιγνίτης είναι οικονομικά ανταγωνιστικός στο φυσικό αέριο, με πολύ πιο χαμηλές τιμές αερίου.

Τις μέρες του καύσωνα, στο τέλος Ιουλίου-αρχές Αυγούστου, τότε που καιγόταν η Αττική, η Εύβοια, η Πελοπόννησος κι ένα σωρό άλλες περιοχές της χώρας, τότε που οι "ειδικοί" έλεγαν "να χτίζουμε ξύλινα κτήρια", είδαμε τη λιγνιτική παραγωγή να φθάνει τα 1400, ακόμα και σχεδόν τα 1600MW. Ωστόσο, απ' τις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου και μετά, ...

η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε, ακόμα και στα 200MW στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μπαίνοντας ο Οκτώβριος η παραγωγή είναι το πολύ λίγο πάνω απ' τα 400MW. Κι ας καλπάζει η τιμή του φυσικού αερίου.

Δεδομένου τώρα πως τις προσφορές των λιγνιτικών μονάδων στο Χρηματιστήριο τις δίνει η διοίκηση της ΔΕΗ, είναι προφανές πως είναι επιλογή της διοίκησης της ΔΕΗ να καίει φυσικό αέριο αντί για λιγνίτη, αδιαφορώντας πλήρως για το ύψος των λογαριασμών που θα στείλει στους καταναλωτές. Κάποιοι δεν περίμεναν καν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να βγάλουν το "Δ" μπροστά απ' το "ΔΕΗ" και αδιαφορούν για το τι συμβαίνει στην κοινωνία.

Ταυτόχρονα ωστόσο φαίνεται πως η διοίκηση της ΔΕΗ αδιαφορεί πλήρως και για τα οικονομικά αποτελέσματα που θα παρουσιάσει το Μάρτιο στους μετόχους, συνεπώς έχει την πλήρη στήριξη του βασικού μετόχου, της κυβέρνησης, στις επιλογές της. Εδώ βεβαίως πλέον πρόκειται για καραμπινάτη οικονομική ζημιά, την οποία συνειδητά προκαλεί η διοίκηση της ΔΕΗστους μικρομετόχους της και περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρχει κάποια αντίδραση απ οπουδήποτε.


Πηγή: greeklignite.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια