Οι διεθνείς τιμές του κάρβουνου έσπασαν τα ιστορικά υψηλά! Βάλτε κι άλλα ΆΧΡΗΣΤΑ αιολικά!Οι 5 μεγαλύτεροι εξαγωγείς κάρβουνου για ηλεκτροπαραγωγή το 2020, που αθροιστικά είχαν το 84,1% της αξίας του κάρβουνου που πουλήθηκε διεθνώς, είναι κατά σειρά Αυστραλία, Ινδονησία, Ρωσία, ΗΠΑ και Νότια Αφρική. Παρά τις πρόσφατες αναταραχές στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, όπως φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα, η τιμή του Αυστραλιανού κάρβουνου πετάει από ιστορικό ρεκόρ σε ιστορικό ρεκόρ! Όσοι έλεγαν πως "το κάρβουνο πέθανε", ας μελετήσουν με προσοχή τα μακροχρόνια διαγράμματα των τιμών, που δείχνουν να σφύζουν από ζωντάνια. Βεβαίως την άνοδο θα ακολουθήσει στη συνέχεια πτώση, οι τιμές των εμπορευμάτων πάντα παρουσίαζαν κυκλικότητα. Αλλά προς το παρόν βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να πληρώσουμε πολλά όχι μόνο για το φυσικό αέριο, αλλά και για το κάρβουνο! Και, δυστυχώς, φαίνεται να "ζωντανεύει" και το διάγραμμα της τιμής του πετρελαίου, που μέχρι τώρα είχε διατηρηθεί σε "λογικά" επίπεδα.


Στις ΗΠΑ συμβαίνει το ίδιο, και εκεί η τιμή του κάρβουνου άρχισε τρελές πτήσεις, παρά την εκεί αφθονία του σχιστολιθικού φυσικού αερίου! Και, όπως είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, τα επίσημα στοιχεία του Energy Information Administration για το 2ο τρίμηνο 2021, που δημοσιεύθηκαν στις 1/10, δείχνουν σημαντική αύξηση παραγωγής κάρβουνου ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Οι χώρες αφήνουν πίσω την πανδημία, οι οικονομίες ζητούν ενέργεια, οι πολυδιαφημισμένες δήθεν "Α"ΠΕ καθημερινά αποδεικνύονται πεταμένα λεφτά κι όλοι ...
επιστρέφουν στο παλιό, καλό, δοκιμασμένα αξιόπιστο κάρβουνο.


Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με το την τιμή του κάρβουνου στην Ευρώπη, στα τρία μεγάλα λιμάνια ARA, (Αμβέρσα, Ρότερνταμ, Άμστερνταμ), που υποδέχονται κάρβουνο από Ρωσία, ΗΠΑ, Νότια Αφρική, Κολομβία. Μάλιστα η μορφή του διαγράμματος δείχνει πως το ράλι της τιμής του κάρβουνου στην Ευρώπη μόλις τώρα ξεκίνησε: μετά την ξέφρενη πορεία της τιμής του φυσικού αερίου είναι απείρως φθηνότερο να καίει κανείς κάρβουνο για ηλεκτροπαραγωγή κι επιπλέον το φυσικό αέριο θα χρειαστεί να ζεστάνει τα σπίτια το χειμώνα.

Κατόπιν αυτού κανείς δεν ρισκάρει να μείνει χειμωνιάτικα χωρίς ενέργεια προκειμένου να "σώσει τον πλανήτη" και θα πέσει πολύ γέλιο το 2022, όταν θα προσπαθούν να εξηγήσουν για ποιο λόγο ανέβηκαν το 2021 οι εκπομπές CO2: ανέβηκαν ακριβώς επειδή οι δήθεν "Α"ΠΕ ΔΕΝ δίνουν αυτά που υποσχέθηκαν οι ξεφτιλισμένοι πολιτικοί!

Στο τέλος Νοέμβρη θα γίνει στη Γλασκώβη η COP26, η επόμενη διεθνής διάσκεψη για το κλίμα: αν τολμούν, ας την κάνουν με ρεύμα απ' τα άπειρα αιολικά που έχει βάλει η Σκωτία, κόβοντας τη διασύνδεση με την Αγγλία. Ιδού η Γλασκώβη, ιδού και το πήδημα! Σε επόμενη ανάρτηση θα δούμε και το λογαριασμό που ετοιμάζει η επόμενη Γερμανική κυβέρνηση στους πολίτες της για να προχωρήσει η Energiewende και για να είστε προετοιμασμένοι, καλού-κακού πάρτε κι ένα τηλεσκόπιο. Προσοχή, τηλεσκόπιο, όχι μικροσκόπιο!Φυσικά ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την τιμή του κάρβουνου που εξάγεται απ' τη Νότια Αφρική, και αυτή είναι σε ιστορικά ρεκόρ. Ο πλανήτης διψά για ενέργεια και ήδη έχουμε την 4η ενεργειακή κρίση να ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Οι εντελώς ανίκανοι και επικίνδυνοι πολιτικοί θα σκοτώσουν φέτος χιλιάδες Ευρωπαίους, ιδίως αν γίνει καμιά "στραβή" και τεθούν εκτός λειτουργίας κάποια πυρηνικά εργοστάσια. Γι' αυτό κι όλοι έντρομοι τρέχουν να "επιδοτήσουν" την κατανάλωση ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, αλλά λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν κι αυτά που θα δώσουν τώρα θα τα ξαναμαζέψουν πολύ σύντομα! Μην ανησυχείτε, οι "κλιματικοί" νόμοι ετοιμάζονται παντού ανά την ΕΕ και θα επιβάλουν "κλιματικούς" φόρους, στο πρότυπο της Γερμανίας. Φόρους που πληρώνουν οι πολλοί και καταλήγουν στους λίγους "φιλάνθρωπους", αυτούς που διαρκώς αυγατίζουν τις περιουσίες τους στους φορολογικούς παραδείσους.

Πάλι εμείς θα την πατήσουμε κι η ζωή θα συνεχίζεται ...

Την ώρα λοιπόν που ο πλανήτης θα καίει κάρβουνο σαν να μην υπάρχει αύριο, ο Μητσοτάκης κάνει "απολιγνιτοποίηση", προκειμένου ν' αγοράσει τις άχρηστες Γερμανικές ανεμογ@@ήτριες και να καίει όλο και περισσότερο φυσικό αέριο. Δοξάστε το μεγαλείο της δουλοφροσύνης του ...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια