Ο καλλιτέχνης που ζωγράφιζε τα αλφαβητάρια..


Δείτε ποιος καλλιτέχνης ζωγράφιζε τα αλφαβητάρια. Οι νέες γενιές σίγουρα δεν καταλαβαίνουν. Εμείς που είμαστε απο 40 ετών και άνω, έχουμε πολλές μνήμες με τα αλφαβητάρια του δημοτικού.

Εικόνες γνώριμες, στενά συνδεδεμένες με την παιδική, αθώα ηλικία μας. Αχώριστοι φίλοι μάζι με την σάκα και την κασετίνα με τα πολύχρωμα μολύβια. Ποιος γνωρίζει όμως ποιος κρυβόταν πίσω από αυτές τις ζωγραφιές που έμελλε να μας σημαδέψουν τόσο όμορφα;

Ο Κώστας Γραμματόπουλος ήταν Έλληνας ζωγράφος που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916 και καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών κατά τα έτη 1934-1940, έχοντας καθηγητή ζωγραφικής τον Ουμβέρτο Αργυρό και χαρακτικής τον Γιάννη Κεφαλληνό.  Με υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Το 1959 επέστρεψε στην Ελλάδα και εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στο εργαστήριο χαρακτικής της ΑΣΚΤ, όπου δίδαξε μέχρι το 1985. Το 1949 πήρε το πρώτο βραβείο, μεταξύ 44 χωρών, στη διεθνή έκθεση διδακτικού βιβλίου, στο Λαίκεν του Βελγίου, για το αλφαβητάρι “Τα καλά παιδιά”. Χαράκτης και ζωγράφος του Αιγαίου, φιλοτέχνησε επίσης αφίσες του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, το εθνόσημο της Δημοκρατίας το 1974 και το πασίγνωστο «Αλφαβητάριο» του 1949, που εκδόθηκε επανειλημμένως.

Κώστας Γραμματόπουλος
Ο ίδιος θα πει στην τελευταία του συνέντευξη στον Ντίνο Γιώτη: «… Τα αλφαβητάρια μιλάνε στην ψυχή των ανθρώπων. Αν τα ανοίξετε, θα καταλάβετε»

από iellada

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια