Στην Κοζάνη για την απολιγνιτοποίηση η Ευρωπαία Επίτροπος Ελίζα Φερέιρα

Με την επίσκεψη στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στο κοντρόλ του σταθμού, στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου και στο παρατηρητήριο που διαθέτει το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, ολοκληρώθηκε η πρώτη στάση της σημερινής επίσκεψης από την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελίζας Φερέιρα.

Η Πορτογαλίδα Επίτροπος της Ε.Ε, έφτασε την προγραμματισμένη ώρα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κοζάνη και όπως η ίδια τόνισε, θέλησε να βρεθεί και να δει από κοντά τη περιοχή της εξόρυξης του λιγνίτη, να ακούσει τους προβληματισμούς των τοπικών αρχών, και τα ζητούμενα που θέτονται με την απολιγνιτοποίηση, ώστε η μετάβαση να γίνει με δίκαιο τρόπο και η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. να αποτελέσει βασικό εργαλείο στις Περιφέρειες που θα πληγούν ώστε να αμβλυνθούν όσο το δυνατόν οι κοινωνικοικονομικές επιπτώσεις με επενδύσεις.

Παρέμβαση έκαναν εκπρόσωποι του Συνδικάτου εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος», εκφράζοντας την αντίθεση για την βίαιη απολιγνιτοποίηση, ενώ σε ότι αφορά στο χαρτοφυλάκιο της, ζήτησαν την επίσπευση των διαδικασιών από την μεριά της κυβέρνησης και της Ε.Ε., να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες, να μην υπάρξει κενό μέχρι την υλοποίηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης και να προχωρήσουν γρήγορα τα αιτήματα για χρηματοδότηση των σχεδίων που θα υλοποιηθούν.

«Δε γίνεται σε δυο χρόνια να γίνει η μετάβαση, χάθηκαν ήδη 3.000 θέσεις εργασίας», τόνισαν μεταξύ άλλων οι κ. Μόσχος και Μάστορας για να απαντήσει η Ελίζα Φερέιρα: «Ο συνομιλητής μου είναι η Ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρχει διασύνδεση κεντρικών και τοπικών αρχών».

Σε ότι αφορά στην μετάβαση υπογράμμισε ότι «θα προσπαθήσουμε να το πράξουμε νωρίτερα. Τα χρήματα είναι διαθέσιμα. Ψάχνουμε νέους κλάδους με ζητούμενο να μην χαθούν άλλες θέσεις εργασίας, με νέες εταιρείες ώστε να μην υπάρχει η μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη και ώστε να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους. Δεν μπορούμε να κρατηθούμε από ένα πλοίο που βυθίζεται».

Με ενδιαφέρον αναμένεται για την συνέχεια η σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και των Δημάρχων των ενεργειακών περιοχών που είναι προγραμματισμένη για τις 3 μετά το μεσημέρι.

www.ertnews.gr

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια