Στα άκρα «το πάει» η Άγκυρα: Προσπαθούν να «τελειώσουν» το παιχνίδι πριν έρθουν τα Rafale και οι Belharra

Στα άκρα τραβά το σχοινί η Άγκυρα, καθώς το τουρκικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε χθες προκλητική ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως Στρατός, Ναυτικό και Αεροπορία έχουν πάρει εντολή για να «προστατεύσουν τα συμφέροντα» της Τουρκίας «χωρίς συμβιβασμούς».
 
Είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία θέλει να πιέσει για θερμό επεισόδιο και τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο προτού έρθουν τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και οι φρεγάτες Belharra, την ώρα που και αρκετά ελληνικά μαχητικά F-16 έχουν πάρει τον δρόμο του εκσυγχρονισμού.
 
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, αναφέρεται σε «παραβιάσεις» αποστρατικοποιημενων νησιών από την Ελλάδα, αλλά και στις έρευνες που διεξάγει το Nautical Geo στην κυπριακή ΑΟΖ και τονίζει πως η Ελλάδα με τους εξοπλισμούς προσπαθεί να δημιουργήσει ισορροπία στο Αιγαίο.  
 
Η ανακοίνωση 
 
«Οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και να είναι εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου σύμφωνα με τις διεθνείς εγγυήσεις και συμφωνίες της συμμαχίας. 
 
Παρά όλες τις εκκλήσεις μας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειές της που παραβιάζουν το καθεστώς της αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. 
 
Από τις αρχές του 2021, έχουν διαπραχθεί 1.989 παραβιάσεις παραβιάσεις σε αποστρατικοποιημένα νησιά με στρατιωτικά θαλάσσια και αεροπορικά οχήματα.  
 
Η Ελλάδα επιμένει επίσης σε παραβιάσεις του μορατόριουμ, σε αντίθεση με τη Συμφωνία των Αθηνών. Ακόμη και κατά την περίοδο μορατόριουμ που κάλυπτε 15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν 56 αεροπορικές και θαλάσσιες δραστηριότητες από την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος. Αυτή η κατάσταση είναι το πιο προφανές παράδειγμα της συγκεκριμένης χώρας που απέφυγε να συμμορφωθεί ακόμη και με τις συμφωνίες που υπογράφονται.  
 
Επιπλέον, η NAVTEX που εξέδωσε η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο για το επιστημονικό ερευνητικό σκάφος Nautical Geo είναι ένα θέμα που πρέπει να συντονιστεί εκ των προτέρων με την Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αφού καλύπτει την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Έγινε παρέμβαση ενάντια σε αυτήν την παράνομη προσπάθεια της Ελλάδας και εκδώσαμε NAVTEX.  
 
Τέλος, η Ελλάδα συνέχισε τις προκλήσεις της πραγματοποιώντας την Άσκηση Παρμενίων στις 29 Σεπτεμβρίου στη Χίο, η οποία έχει καθεστώς μη στρατικοποίησης.  
 
Η Ελλάδα με τις στρατιωτικές της συμφωνίες που υπογράφει προσπαθεί να δημιουργήσει μία ισορροπία απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις. 
 
Οι απαραίτητες πρωτοβουλίες συνεχίζονται μέσω διπλωματικών διαύλων ενάντια στην παράνομη, προκλητική και επιθετική στάση της Ελλάδας και η απαραίτητη απάντηση δίνεται στο πεδίο εντός του πεδίου της αμοιβαιότητας. 
 
Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στις θάλασσές μας με αποφασιστικότητα και χωρίς συμβιβασμούς. Οι χερσαίες και αεροπορικές μας δυνάμεις, ιδιαίτερα οι ναυτικές μας δυνάμεις, έχουν λάβει οδηγίες σε αυτό το πλαίσιο. Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από τα δικαιώματά μας, τετελεσμένο γεγονός σίγουρα δεν θα επιτρέπεται». 
 
 
«Πολεμικές» δηλώσεις Μ.Τσαβούσογλου: «Δεν υποχωρούμε απέναντι στην κομπλεξική Ελλάδα - Όταν χρειαστεί κάνουμε πράξεις» 
 
Νέες «πολεμικές» δηλώσεις έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς προανήγγειλε κάθοδο στο πεδίο.  
 
Ο Μ.Τσαβούσογλου χαρακτήρισε ως «κομπλεξική χώρα» την Ελλάδα, ενώ υποστήριξε πως «είμαστε μια μεγάλη χώρα και όταν χρειαστεί κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις». Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ έρχονται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ, το οποίο επίσης μιλούσε για «εντολές» στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις για να «προστατεύσουν τα συμφέροντα» της Τουρκίας «χωρίς συμβιβασμούς».  
 
Τα όσα είπε ο Τούρκος υπουργός μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας. 
«Δεν είμαστε μια χώρα που απαντά στην Ελλάδα κάθε μέρα, δεν είμαστε μια κομπλεξική χώρα. Είμαστε μια μεγάλη χώρα, είμαστε η χώρα, το κράτος ενός μεγάλους έθνους. Δεν περνάει μέρα χωρίς να επιτίθενται στη Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών τους και οι υπόλοιποι. Δείτε τις διμερείς συναντήσεις, πήγαμε εκεί και μιλήσαμε για την Τουρκία, ‘η Τουρκία είναι έτσι, η Τουρκία είναι αλλιώς’. Άρα όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο και κάναμε τέτοια βήματα, με τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ. Είμαστε μια ισχυρή χώρα. Δεν έχουμε χρόνο να τσακωνόμαστε μαζί τους κάθε μέρα. Όταν χρειαστεί, κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις και τα βήματά μας. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό. Δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα, κάνουμε κι εμείς ό,τι είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα του έθνους και της χώρας μας, δεν λέμε αερολογίες, αλλά κάνουμε πράξεις.» 
 
Παράλληλα, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet είχε και σχετικό πρωτοσέλιδο με τίτλο «Σκληρή απάντηση στην αλαζονεία», ενώ αναφέρει πως «μετά την Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι αυξάνουν την ένταση». 
 

από koukfamily.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια