Πρωτοφανής τροπολογία χτύπημα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τους νέους ποινικούς κώδικες, το οποίο μπήκε σήμερα προς συζήτηση στην Ολομέλεια και ψηφίζεται αύριο.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ., ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να «χώσει» τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που έχουν φέρει σημαντικές αντιδράσεις.

Μια από αυτές αποτελεί κίνηση άνευ προηγουμένου, καθώς το Μαξίμου ετοιμάζεται να νομοθετήσει εν ενεργεία δικαστικοί να έχουν το δικαίωμα να βρεθούν ως αποσπασμένοι στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την τροπολογία την οποία υπογράφει η μισή… κυβέρνηση (Π. Πικραμμένος, Χρ. Σταϊκούρας, Κ. Τσιάρας, Μ. Βορίδης, Θ. Σκυλακάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης) δικαστικοί λειτουργοί θα μπορούν να αποσπαστούν στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης και στο υπουργείο Δικαιοσύνης με σκοπό την… εκτέλεση νομοπαρασκευαστικών έργων, αλλά και λήψη καθηκόντων σχετικών με την εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών. Η απόσπαση μπορεί να είναι με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για διάστημα ενός έτους, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα ισόχρονων παρατάσεων. 

Το άρθρο 5 της επίμαχης τροπολογίας αναφέρει σχετικά: 

«Δικαστικοί λειτουργοί με βαθμό: εφέτη των πολιτικών και ποινικών και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, παρέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αντεισαγγελέα εφετών και ανωτέρων, καθώς και δικαστικοί λειτουργοί της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, είναι δυνατόν να αποσπαστούν στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από απόφαση του οικείου ανώτατου δικαστικού συμβουλίου. Η απόσπαση αυτή γίνεται για την εκτέλεση νομοπαρασκευαστικών έργων, καθώς και καθηκόντων σχετικών με την εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, και διαρκεί για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους, με δυνατότητα ισόχρονων παρατάσεων».

Διαβάστε την συνέχεια στο efsyn

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια