Για τον δήμαρχο Αθηναίων

Ο Δήμος της Αθήνας σού δίνει την εντύπωση πλέον ότι έχει χαράξει νέα όρια στην πρωτεύουσα, η οποία περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο το Σύνταγμα, την Πλάκα, την Ερμού και πέριξ αυτής, άντε και το Παγκράτι.
 
Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*
 
Ούτε καν το Κολωνάκι δεν βάζω μέσα, γιατί όσοι γνωρίζουμε την πόλη βλέπουμε ότι και το Κολωνάκι δεν είναι αυτό που ήταν. Ο δήμαρχος αδιαφορεί επιδεικτικά για το σύνολο της πρωτεύουσας και σχεδιάζει διάφορα έργα για «το δικό του» κέντρο. Η υποβάθμιση και η παραμέληση ολόκληρων συνοικιών με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους είναι εξόφθαλμες, αλλά ο μόνος που δεν το βλέπει είναι ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του. 
 
Ο Αθηναίος αδυνατεί πλέον να κατανοήσει σε ποιον απευθύνεται ο δήμαρχος και τι ανταποδοτικό έχει από τον δήμο για αυτά που του πληρώνει. Ανακοινώνονται διάφορες πολιτιστικές δράσεις, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι της πρωτεύουσας έχει καταληφθεί από κάθε λογής απολίτιστο στοιχείο. Μιλούν για πολιτιστικά δρώμενα και τελικά καταλήγουν να αδειοδοτούν την τοποθέτηση μιας σκαλωσιάς στην πλατεία Βικτωρίας ως πολιτιστικό έργο με «υψηλά νοήματα». Ο δήμαρχος λέει ότι ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό και τα πολιτιστικά κέντρα υπολειτουργούν. Ωστόσο, παραχωρεί χώρους σε ένα σωρό ΜΚΟ, συλλόγους και διάφορους τυχάρπαστους για δήθεν πολιτιστικές εκδηλώσεις που αφορούν πάντα αλλοδαπούς. 
 
Ας μη συζητήσουμε για φωτισμό, καθαριότητα, ευπρέπεια της πόλης, πλατείες και δημόσιους χώρους πέραν του Συντάγματος. Το καλοκαίρι, στο 6ο δημοτικό διαμέρισμα, κάτω από την Πατησίων, βιώσαμε τη συσκότιση εκ περιτροπής. Ενα βράδυ έσβηναν τα φώτα στην Αριστοτέλους, ένα σε κάποιο από τα γύρω στενά, ένα άλλο στους κάθετους δρόμους. Έτσι πέρασε όλο το καλοκαίρι. 
 
Τετράτροχα τροχήλατα με ό,τι σκουπίδι υπάρχει στους κάδους περιφέρονται στην πόλη. Δεν τον αφορά. Οι πλατείες έχουν καταληφθεί από τριτοκοσμικούς πληθυσμούς. Δεν τον αφορά. Ολόκληροι δρόμοι και περιοχές έχουν παραδοθεί σε Ασιάτες και Αφρικανούς. Δεν τον αφορά. Λειτουργούν ένα σωρό ασιατικά και αφρικανικά μίνι μάρκετ, εστιατόρια, κομμωτήρια, που είναι ευθύνη του, μονίμως παραβατικά, τριτοκοσμικά, που γκετοποιούν και υποβαθμίζουν κεντρικές περιοχές. Δεν τον αφορά. Ολόκληρες περιοχές δεν θυμίζουν πια Αθήνα, αλλά Καράτσι και Μογκαντίσου. Ούτε αυτό τον αφορά. 
 
Τι τον αφορά; Μόνο μεγαλεία, μεγάλοι περίπατοι, φοίνικες σε παρτέρια στην Πανεπιστημίου, χρυσοποίκιλτα αγάλματα. Και πολιτικές που θα υποβαθμίσουν περισσότερο την πόλη και θα αντικαταστήσουν ταχύτερα τους κατοίκους. Κοινωνικές κατοικίες, διευκολύνσεις σε ναρκομανείς, επιδοτούμενα προγράμματα για Ρομά και λαθρομετανάστες. Δυόμισι χρόνια από την αλλαγή δημάρχου και την αλλαγή κυβέρνησης, και δεν έχει λυθεί ούτε ένα πρόβλημα στην πρωτεύουσα της πόλης. Αντιθέτως, έχουν σπαταληθεί εκατομμύρια για να συνεχίσουμε να ζούμε σε βούρκο. Ως πότε; 
 
*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle
 

από koukfamily.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια