Στην “κόψη του ξυραφιού”- Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν την αποστολή πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία - Οι Ρώσοι έτοιμοι για όλα


Πριν από λίγες ώρες, το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο USS New Mexico που είναι εξοπλισμένο με πυραύλους Tomahawk εντοπίστηκε στη βόρεια Νορβηγία.

Αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ότι το πυρηνικό υποβρύχιο προχώρησε στο λιμάνι του Τρόμσο.

Ο σκοπός της εμφάνισης του αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου "USS New Mexico" σε αυτή την περιοχή του πλανήτη παραμένει άγνωστος, ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η αντιπαράθεση  των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ρωσία είναι σε υψηλό επίπεδο.

Την ίδια περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρουσιάστηκε νομοσχέδιο που αφορά την αποκατάσταση της άμυνας της Ουκρανίας, το οποίο προβλέπει την αποστολή πυραυλικών όπλων και συστήματος αεράμυνας στο Κίεβο.


Το έγγραφο υποβλήθηκε προς εξέταση από ομάδα Ρεπουμπλικανών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, με τον τίτλο «Εγγυήσεις της ουκρανικής αυτονομίας μέσω της ενίσχυσης της άμυνας» (GUARD), προτείνει επίσης την «αύξηση του αριθμού των παρατηρητών του ΟΑΣΕ» για την παρακολούθηση της κατάστασης στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσίασαν ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στη Ρωσία», γράφει το Hill.
Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές Μάικλ ΜακΚαλ και Μάικ Ρότζερς, έχει ήδη δημοσιευτεί.

Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν να παράσχουν στην Ουκρανία «κρίσιμες στρατιωτικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων εδάφους-αέρος, συστημάτων αεράμυνας, πυραύλων κατά πλοίων και αρμάτων μάχης», καθώς και «να υποστηρίξουν την έγκαιρη ανάπτυξη πρόσθετων παρατηρητών του ΟΑΣΕ για την παρακολούθηση της κατάστασης στα Ρωσο-Ουκρανικά σύνορα για αναφορά για τυχόν επιθετικές ενέργειες».
 
Την ίδια ώρα, Αμερικανοί Γερουσιαστές ζητούν την πλήρη απόρριψη των προτάσεων της Ρωσίας για διαπραγματεύσεις με στόχο την στρατηγική σταθερότητα, αναφερόμενοι πρωτίστως στην ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη.

“Οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν στη διατήρηση της τρέχουσας πολιτικής των ΗΠΑ στον τομέα των πυρηνικών όπλων και στο αμετάβλητο της αρχής ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν πρώτα”, αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές.
 
Για το θέμα σχολίασε ο δημοσιογράφος του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων VGTRK Αντρέι Ρουντένκο, ο οποίος από το 2014, είχε καλύψει τα  δραματικά γεγονότα στο Ντονιέντσκ.

«Όποιος αμφιβάλλει κάνει λάθος, φυσικά και οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Ουκρανία. Το κόκκινο μονοπάτι των ΗΠΑ θα μας οδηγήσει κατευθείαν στην άβυσσο στην περιοχή της  Ουκρανίας», τόνισε ο ίδιος.

Αμερικανικά σχέδια για την Ουκρανία οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

“Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει «δημόσια και ιδιωτικά» στη Ρωσία ότι, σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ανατολική πλευρά του”, δήλωσε  ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιθουανία Robert S. Gilchrist.

«Έχουμε μια ιερή υποχρέωση» προς τους ανατολικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ", διαβεβαίωσε ο ίδιος σε σχόλιο του σε τοπικό κανάλι.

Οι αντιπροσωπείες ΗΠΑ και Ρωσίας συναντήθηκαν τη Δευτέρα στη Γενεύη για συνομιλίες σχετικά με τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου προς το ΝΑΤΟ, οι οποίες περιλαμβάνουν εγγυήσεις για τη μη επέκταση της συμμαχίας στην Ουκρανία ή τη Γεωργία και τη μη ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά δεν κατέληξαν πουθενά.
 
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ προετοιμάζονται για σκληρές συνομιλίες με τη Ρωσία, ανέφερε το περιοδικό Politico, αφού ορισμένοι από τους συμμάχους της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη ένιωσαν αποκλεισμένοι από τις διαπραγματεύσεις με την Μόσχα, οι οποίες τους αφορούν άμεσα.

Ο Αμερικανός Πρέσβης επιμένει όμως, ότι δεν θα υπάρξουν συμφωνίες πίσω από την πλάτη των Ευρωπαίων.

«Είμαστε αλληλέγγυοι με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ καθώς αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση μαζί, με βάση την αρχή του «τίποτα για σένα χωρίς εσένα»», είπε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ.

Η Ρωσία μετακινεί συνεχώς δυνάμεις και προετοιμάζεται για τα χειρότερα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ  προειδοποίησε την Δευτέρα τους Αμερικανούς ομολόγους του, ότι κάποια μορφή στρατιωτικής απάντησης στην τοποθέτηση προηγμένων όπλων των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι δυνατή στο μέλλον.

Επέμεινε ότι εάν το ΝΑΤΟ προχωρήσει προς την ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων, «που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα στις ΗΠΑ», ο ρωσικός στρατός θα απαντήσει με τρόπο που «αναπόφευκτα θα βλάψει την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης μετά από μια ημέρα κρίσιμων διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας στη Γενεύη, ο Ryabkov είπε επίσης ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος μέχρι στιγμής στις προτάσεις της Ρωσίας για τον περιορισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος τόνισε ότι “η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του ΝΑΤΟ”, το οποίο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, πρέπει επιτέλους να κάνει ένα «πραγματικό βήμα» προς την εξεύρεση κοινού εδάφους με τη Ρωσία.

“Οι Αμερικανοί «υποτιμούν τη σοβαρότητα της κατάστασης», προειδοποιεί η Ρωσία μετά τις ευρωπαϊκές συνομιλίες για την ασφάλεια, «Καλούμε τις ΗΠΑ να επιδείξουν τη μέγιστη ευθύνη αυτή τη στιγμή. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με μια πιθανή αύξηση της αντιπαράθεσης δεν πρέπει να υποτιμηθούν», είπε ο Ryabkov, προσθέτοντας ότι έχει γίνει «σημαντική» προσπάθεια για να πειστούν οι Αμερικανοί ότι το «παίζοντας με τη φωτιά» δεν είναι προς το συμφέρον τους.

Το σενάριο πολεμικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας ξεπερνά κάθε ανθρώπινη φαντασία άλλωστε, θυμίζοντας το ρητό του Αινστάιν  που έλεγε ότι “ δεν ξέρω ακριβώς με τι είδους όπλα θα γίνει ο Γ’ παγκόσμιος πόλεμος, αλλά ο Δ’ παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει με ξύλα και πέτρες”.

Γιώργος Μοτσάκος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια