Καπέλο 20% στο πετρέλαιο θέρμανσης - Παραμένει φθηνότερο από αέριο και ρεύμα

Πολύ ακριβότερα από τους Ευρωπαίους καταναλωτές πληρώνουν οι Έλληνες το πετρέλαιο θέρμανσης, κυρίως εξαιτίας της βαριάς φορολογικής του επιβάρυνσης, όμως η ζήτηση φέτος έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ύστερα από αρκετά χρόνια καθήλωσης σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι στρεβλώσεις που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση κάνουν το πετρέλαιο ανταγωνιστικό έναντι του φυσικού αερίου και πολύ φθηνότερο από τη θέρμανση με ρεύμα.

Από: sofokleousin.gr

Σύμφωνα με το ενεργειακό δελτίο της Κομισιόν, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα έχει «σκαρφαλώσει» στα 1,26 ευρώ το λίτρο, ενώ η σεζόν άρχισε με την τιμή περίπου σε 1,1 ευρώ. Πρόκειται για μια τιμή περίπου 20% υψηλότερη από τον μέσο όρο στην Ευρώπη (1,043) και ακόμη ακριβότερη σε σχέση με τη μέση τιμή στην ευρωζώνη (1,034). Οι πολύ πιο εύποροι από τους Έλληνες Γερμανοί καταναλωτές πληρώνουν για το πετρέλαιο θέρμανσης λιγότερο από 1 ευρώ το λίτρο.

Το δυσβάστακτο κόστος που επιβαρύνει τους Έλληνες καταναλωτές είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στη φορολογία που έγιναν στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, με την επίκληση και της ανάγκης να παταχθεί η λαθραία διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης, που επιβαρυνόταν με χαμηλότερους φόρους, ως ντίζελ κίνησης.

Η εποχή της κρίσης πέρασε, αλλά η πολύ μεγάλη φορολογική επιβάρυνση του πετρελαίου θέρμανσης από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ, που έχει τον υψηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη, έχουν μείνει και φέρνουν τις συνολικές φορολογικές επιβαρύνσεις του καυσίμου στην Ελλάδα στην τέταρτη θέση της ευρωζώνης, όπως φαίνεται στον πίνακα.

Χώρα Φόροι
Ολλανδία 529,68
Ιταλία 403,21
Πορτογαλία 389,2
Ελλάδα 290,57
Φινλανδία 275,8
Σλοβενία 233,77
Μάλτα 232,09
Εσθονία 193
Γαλλία 156,2
Ιρλανδία 145,6
Σλοβακία 141,15
Αυστρία 109,18
Ισπανία 96,71
Τσεχία 88,52
Κύπρος 85,43
Λετονία 67,16
Λουξεμβούργο 63,55
Γερμανία 61,35
Λιθουανία 21,14
Βέλγιο 18,65
*Ευρώ ανά χιλιόλιτρο καυσίμου - Πηγή: Κομισιόν  

Παρά τις πολύ υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, η ζήτηση έχει εκτιναχθεί φέτος στα ύψη, ύστερα από αρκετά χρόνια... άδειων καυστήρων, ιδιαίτερα στις μεγάλες πολυκατοικίες. Ακόμη και σε αυτές τις σχετικά υψηλές τιμές, αναφέρουν στελέχη της αγοράς, το πετρέλαιο θέρμανσης επιτρέπει στους καταναλωτές να ζεσταθούν με το μισό ή και χαμηλότερο κόστος που θα είχε η θέρμανση με ηλεκτρικά σώματα, καθώς η τιμή του ρεύματος έχει ξεφύγει σε πρωτοφανή ύψη, σημειώνοντας άνοδο στην Ευρώπη πολύ μεγαλύτερη από την τιμή του αργού πετρελαίου.Ακόμη και το φυσικό αέριο, που μέχρι την περασμένη σεζόν ήταν πολύ οικονομικότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, φέτος έχει περίπου το ίδιο κόστος για τον καταναλωτή.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία των εταιρειών εμπορίας καυσίμων, με τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιανουάριο, η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε περισσότερο από 40%, παρότι μάλιστα η τιμή είναι πολύ υψηλότερη από τον ίδιο μήνα του 2021. Σχεδόν κατά 60%, εξάλλου, αυξήθηκε η κατανάλωση κατά το γ' τρίμηνο του 2021.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια