Δεν πρόκειται πλέον για "ενεργειακή κρίση", αλλά για μια "νέα κανονικότητα" "πράσινης" ακρίβειας παντού.


Είναι επικίνδυνοι, ως πότε θα τους ανεχόμαστε; 
 
Απ' τις 15/1/2022 ο Glenn Youngkin ανέλαβε καθήκοντα του 74ου κυβερνήτη στην Πολιτεία της Βιρτζίνια των ΗΠΑ κι απ' τις πρώτες του ενέργειες, την ίδια μέρα που ανέλαβε καθήκοντα, ήταν η απόσυρση της Βιρτζίνια απ' το Regional Greenhouse Gas Initiative, ένα διαπολιτειακό σχήμα επιβολής φόρου "αερίων του θερμοκηπίου". Ο φόρος θα επιβάρυνε τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού με περίπου 1-1,2 δισ. δολάρια στην τετραετία.

Ο στόχος τώρα είναι η επαναξιολόγηση του Virginia Clean Economy Act, ενός νόμου του 2020, που προβλέπει το κλείσιμο όλων των εργοστασίων ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2045 και αντικατάστασή τους με "Α"ΠΕ, μεταξύ των οποίων 5,2GW υπεράκτιων αιολικών, ενώ προβλέπεται και αποθήκευση 3,1GW μέχρι το 2035. Υπόψη πως το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Βιρτζίνια έχει 59% φυσικό αέριο, 30% πυρηνικά, 3,8% "βιομάζα" και μόλις 3% κάρβουνο, οπότε ο λογαριασμός για τους πολίτες θα είναι εξοντωτικός. Στην πιο πάνω εικόνα το Virginia City Hybrid Energy Center, εργοστάσιο ρευστοποιημένης κλίνης 600MW για ποικιλία καυσίμων, που ξεκίνησε λειτουργία το 2012.

Ο νέος κυβερνήτης  στις 15/1/2022 ήταν ξεκάθαρος στις προτεραιότητες: ...

"Reliable and affordable access to electricity is imperative to the health and safety of all Virginians - Η αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια είναι επιτακτική ανάγκη για την υγεία και την ασφάλεια όλων των κατοίκων της Βιρτζίνια". Και "the benefits of RGGI have not materialized, while the costs have skyrocketed. Re-evaluation of the Initiative represents a meaningful step toward alleviating this financial burden on the Commonwealth’s businesses and households. Regulations must be evaluated in view of the costs and benefits to all Virginians. - τα οφέλη του RGGI δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ το κόστος εκτοξεύτηκε στα ύψη. Η επαναξιολόγηση της Πρωτοβουλίας αντιπροσωπεύει ένα ουσιαστικό βήμα προς την ελάφρυνση αυτού του οικονομικού βάρους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριάτης Κοινοπολιτείας. Οι κανονισμοί πρέπει να αξιολογούνται με βάση το κόστος και τα οφέλη για όλους τους κατοίκους της Βιρτζίνια"

Στύψτε τώρα το μυαλό σας να προβληματιστείτε: πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποιος πολιτικός στην Ελλάδα ενδιαφέρθηκε για "αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια" για τους πολίτες και την οικονομία; Η τελευταία που θυμάμαι ήταν η τελευταία του Ανδρέα, από 'κει και μετά το χάος, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ξένων και των εθνικών εργολάβων έχει μείνει στην ιστορία των κυβερνήσεων τόσο του Σημίτη και του ΓΑΠ όσο και των Καραμανλή, Σαμαρά και Μητσοτάκη. Αποτέλεσμα των πολιτικών ήταν η εκτόξευση των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, και στη Βουλή ο Σκρέκας ένιψε τας χείρας του ομολογώντας πως δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει η "ενεργειακή κρίση".

Μόνο που τα στοιχεία πλέον δείχνουν πως δεν πρόκειται για "ενεργειακή κρίση", αλλά για μια "νέα κανονικότητα", ακριβής ενέργειας, ακριβών μεταφορών και ακριβών προϊόντων. Προσθέστε και την πρόσφατη δήλωση του Τουρκικής καταγωγής νέου Υπουργού Γεωργίας & Τροφίμων  Cem Özdemir (των Πρασίνων) ότι τα τρόφιμα είναι φθηνά και πρέπει ν' ακριβύνουν, "προκειμένου οι καταναλωτές να εκτιμήσουν την αξία τους" κι έχετε το κάδρο συμπληρωμένο. 

(Με πληροφορίες απ' το Assessing Virginia’s Hidden Wind And Solar Costs)

 

Πηγή: greeklignite.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια