Ουκρανία: Νέες καταγγελίες για συγκρούσεις που μπορεί να ανάψουν την σπίθα του πολέμου

Τo Interfax μεταφέρει πληροφορίες για νέες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία - Προειδοποίηση Σχινά για κύμα προσφύγων στην Ευρώπη

Τεντωμένα παραμένουν τα νεύρα όλου του πλανήτη σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία με το ρωσικό πρακτορείο Interfax να μεταφέρει το πρωί της Παρασκευής καταγγελίες φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών που κατηγόρησαν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως προχώρησαν σε άλλες δύο επιθέσεις με ολμοβόλα στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης, την αύξηση των πληγμάτων με πυροβόλα και ολμοβόλα κατά μήκος της γραμμής επαφής από χθες Πέμπτη, εντείνοντας τους φόβους των δυτικών ότι η Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς στα σύνορα της Ουκρανίας, μπορεί να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ντονμπάς.

Την ίδια ώρα σήμερα ξεκινά η ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια με την γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να δηλώνει ότι η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης εγείροντας «απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο»

«Με την ανάπτυξη άνευ προηγουμένου στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο, η Ρωσία θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ειρηνικής τάξης» πραγμάτων, ανέφερε η κυρία Μπέρμποκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, αξιώνοντας η Μόσχα να κάνει «σοβαρές προσπάθειες αποκλιμάκωσης».

Οι συνομιλίες των επικεφαλής των διπλωματιών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Ιταλίας θα επιτρέψουν να σταλεί «μήνυμα ενότητας», σύμφωνα με την κυρία Μπέρμποκ, η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου.

«Είμαστε έτοιμοι για σοβαρό διάλογο για την ασφάλεια με όλους. Ακόμη και μικρά βήματα προς την ειρήνη έχουν μεγαλύτερη αξία από τα μεγάλα βήματα προς τον πόλεμο. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης σοβαρά μέτρα αποκλιμάκωσης από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

«Οι δηλώσεις περί βούλησης για διάλογο πρέπει να υποστηρίζονται από πραγματικές προσφορές για διάλογο. Οι δηλώσεις περί αποχώρησης στρατευμάτων πρέπει να συνοδεύονται από επαληθεύσιμες αποχωρήσεις», τόνισε η ΥΠΕΞ της Γερμανίας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια