Δ. Μακεδονία: Ο Κ. Σκρέκας απαντά για την Τηλεθέρμανση

«Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη παροχή τηλεθέρμανσης», ανέφερε ο υπουργός Κωνσταντίνος Σκρέκας, απαντώντας χθες (31/1/2022) στη βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπης Βέττα, για το μέλλον της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη.

Για να διασφαλιστεί η συνεχής και αδιατάρακτη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ο υπουργός, έχει ήδη καταρτιστεί και εφαρμόζεται το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων μερών. Αυτό το μνημόνιο, περιλαμβάνει τη διασύνδεση όλων των σημείων παραγωγής θερμικής ενέργειας με όλα τα σημεία κατανάλωσης των τριών πόλεων, Αμυνταίου, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.

Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου εντός του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Καρδιάς, στον οποίο και θα διασυνδεθούν όλες οι τηλεθερμάνσεις και τη διαμόρφωση ενός ενιαίου επιχειρηματικού σχήματος με σύμπραξη των δημοτικών επιχειρήσεων των πόλεων αυτών. Η υλοποίηση των συνδέσεων, διευκρίνισε ο υπουργός,  είναι αρμοδιότητας και ευθύνης των δημοτικών επιχειρήσεων τηλεθέρμανσης και της διαδημοτικής επιχείρησης, τις οποίες το υπουργείο θα στηρίξει προκειμένου να υλοποιήσουν το έργο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της δημοτικής επιχείρησης, το έργο διασύνδεσης και εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης με το ενιαίο διασυνδεδεμένο σύστημα τηλεθέρμανσης στον ΑΗΣ Καρδιάς αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη 2023.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Σκρέκας, η ΔΕΗ ήδη εξετάζει και δρομολογεί εναλλακτικές λύσεις κάλυψης των αναγκών της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης για τη μεταβατική περίοδο, όπως για παράδειγμα την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρολεβήτων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Η λύση αυτή ήδη εφαρμόζεται στον δήμο Εορδαίας, τον οποίο, όπως είπε, το υπουργείο στήριξε με 15 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μη μετακυληθεί στους καταναλωτές η αύξηση του κόστους από τις ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.

 

www.ertnews.gr

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια