Έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία - Μπαράζ εκρήξεων στο Ντονέτσκ


Την ώρα που η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία είναι ιδιαίτερα τεταμένη, η ουκρανική κυβέρνηση κάνει λόγο για σκηνοθετημένες ενέργειες που αποσκοπούν στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και επισημαίνει πως «δεν σχεδιάζει, ούτε διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις».

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των περιοχών που έχουν αποσχισθεί και αυτονομηθεί υποστηρίζουν ότι το Κίεβο έχει παραβιάσει το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός και κάνει χρήση βαρέων όπλων, όπως όλμους.

Οι αυτονομιστές κηρύσσουν γενική επιστράτευση

Οι επικεφαλής των αυτονομιστών σε Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ, υπέγραψαν διάταγμα που προβλέπει γενική κινητοποίηση, εν μέσω έντασης και συνεχών αλληλοκατηγοριών.

Ο πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάντσκ Λεονίντ Πάσετσνικ ανακοίνωσε επιστράτευση και απαγόρευσε ταυτόχρονα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών (σ.σ. δηλαδή σε ηλικία που μπορούν να φέρουν όπλα) να φύγουν από την περιοχή.

Παράλληλα, ενώ επέτρεψε στις αρχές να προχωρήσουν σε επίταξη οχημάτων και περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και ιδιωτών για αμυντικούς σκοπούς.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, που βρίσκεται σε πόλεμο με τον κυβερνητικό στρατό της Ουκρανίας, κήρυξε και αυτός «γενική κινητοποίηση».

«Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει, ούτε διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις»

«Ουκρανοί υπήκοοι διαμένουν και στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής. Η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία τους αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για την Ουκρανία. Οι ισχυρισμοί ότι η ουκρανική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει μια επιθετική επιχείρηση στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάντσκ είναι εκτός πραγματικότητας. Επίσης, η Ουκρανία δεν διεξάγει, ούτε σχεδιάζει δολιοφθορές στο Ντονμπάς.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις προσπάθειες της Ρωσίας να κλιμακώσει την ήδη τεταμένη κατάσταση ασφαλείας. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην πολιτικο-διπλωματική διευθέτηση και, μαζί με τους εταίρους μας, μεγιστοποιούμε τις προσπάθειες για τη μείωση της έντασης και τη διατήρηση της κατάστασης σε ευθυγράμμιση με τον διπλωματικό διάλογο.

Αντίθετα, παρατηρούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να ξεδιπλώνει την εκστρατεία της για τη διάδοση μαζικής παραπληροφόρησης, αυξάνοντας τον βομβαρδισμό ουκρανικών θέσεων και μη στρατιωτικών υποδομών, χρησιμοποιώντας τα όπλα που απαγορεύονται από τις Συμφωνίες του Μινσκ και κλιμακώνοντας την κατάσταση ασφαλείας», αναφέρει ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια