Αθανασία: Η νέα «χίμαιρα» της Σίλικον Βάλεϊ


Στη Γαλλία του 16ου αιώνα, οι ευγενείς έπιναν μάταια ελιξίρια με χρυσό για να παραμείνουν νέοι.

Σύμφωνα με το «Έπος του Γκιλγκαμές», ο βασιλιάς των Σουμερίων κατάφερε να βρει ένα μαγικό βότανο που θα του εξασφάλιζε την αθανασία, αλλά του το έφαγε ένα φίδι.

Ο πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας, Τσιν Σι Χουάνγκ  αναζητούσε μανιωδώς το ελιξίριο της ζωής, αλλά -κατά μία εκδοχή- πέθανε πρόωρα και άδοξα, μετά την κατάποση ενός μαγικού φίλτρου που του δόθηκε και περιείχε θειούχο υδράργυρο.

Αν και η ιστορία έχει πολλά διδάγματα και παραδείγματα να δώσει για το μάταιον του πράγματος, το «κυνήγι» της αθανασίας δεν σταμάτησε ποτέ.

Συνεχίζεται μέχρι και σήμερα -εν μέσω ενός πολυεπίπεδου προβλήματος υπερπληθυσμού της Γης- με ώθηση την εξέλιξη της επιστήμης, τη συνεχή αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τις προβλέψεις ότι ο πληθυσμός των αιωνόβιων θα αυξηθεί σημαντικά στον 21ο αιώνα.

Για την Σίλικον Βάλεϊ, τον «ναό» της τεχνολογίας, η αθανασία φαίνεται μάλιστα να αποτελεί τώρα το «Άγιο Δισκοπότηρο».

Εξ ου και ξεπηδούν σαν μανιτάρια νεοφυείς εταιρείες, με παχυλά κεφάλαια κατευθείαν από τις τσέπες κροίσων, που ονειρεύονται να κάνουν το αδύνατο δυνατό, καταργώντας το ανθρωπίνως αναπόφευκτο: τον θάνατο.


Ο Μπέζος και οι… νομπελίστες

Ίσως πιο αποφασισμένος από όλους εμφανίζεται ο 58χρονος Τζεφ Μπέζος, που -μετά τον διαστημικό τουρισμό–  ονειρεύεται τώρα να κατακτήσει το πιο σκοτεινό «σύνορο» από όλα.

Όχι τυχαία, το νέο αγαπημένο επενδυτικό εγχείρημα του ιδρυτή της Amazon, από κοινού με τον Ρώσο-ισραηλινό επιχειρηματία Γιούρι Μίλνερ, είναι η startup βιοτεχνολογίας Altos Labs, με εγκαταστάσεις στη δυτική ακτή των ΗΠΑ και στο Κέιμπριτζ και στόχο τον «προγραμματισμό κυτταρικής αναζωογόνησης».

Κάνοντας να πέσουν πολλά… σαγόνια, ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ένα επιτελείο γεμάτο διακεκριμένους επιστήμονες, μεταξύ των οποίων πρώην στελέχη φαρμακευτικών κολοσσών, μέχρι και Νομπελίστες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια