Ξεκινούν οι μελέτες για το τελευταίο τμήμα σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας – Αλβανίας

Υπεγράφη χθες Τρίτη 1/2/2022 η σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών, βάσει των οποίων θα ληφθεί η βέλτιστη επενδυτική επιλογή για την ορθότερη υλοποίηση του έργου διασυνοριακής συνεργασίας που αφορά την κατασκευή του τελευταίου τμήματος της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας και Αλβανίας στην περιοχή Κρυσταλλοπηγής / Ιεροπηγής.

Με την υπογραφή της σύμβασης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε, έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του τελευταίου τμήματος της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ελλάδας με την Αλβανία και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Το αντικείμενο της σύμβασης εντάσσεται στο έργο ‘CB RAILWAY’ που στοχεύει στην ανάπτυξη κοινού στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου για τη σύνδεση της Ελλάδας και της Αλβανίας, μέσω νέας σιδηροδρομικής γραμμής δυτικά από την Κρυσταλλοπηγή/Ιεροπηγή προς το Pogradec και νοτιοανατολικά προς το Αεροδρόμιο Καστοριάς, συνολικού μήκους περίπου 130 χιλιομέτρων. Στο έργο συμμετέχει η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας και ο ΟΣΕ Α.Ε.. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση, ο Ανάδοχος θα συνεργάζεται στενά με τους συμμετέχοντες εταίρους του έργου, προκειμένου να παρέχονται τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα που θα προκύψουν από τις μελέτες για την υλοποίηση της σύμβασης. Αναλυτικά ο Ανάδοχος αναλαμβάνει: Να Πραγματοποιήσει τη χρηματοοικονομική και κοινωνικοοικονομική αξιολόγηση των βασικών επενδυτικών επιλογών. Να Πραγματοποιήσει την Ανάλυση Κοινωνικών Επιπτώσεων. Να Επιλέξει τη βέλτιστη επενδυτική στρατηγική. Να Συντάξει τις Κατευθυντήριες Οδηγίες Τεχνικής Υλοποίησης. Και να Καταρτίσει το Σχέδιο Διαχείρισης για την Σύνταξη του Στρατηγικού Επενδυτικού Σχεδίου.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός πέντε μηνών, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών ελέγχων, εγκρίσεων και παραλαβής της σύμβασης. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστος Βίνης χαρακτήρισε το έργο στρατηγικής σημασίας, που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο στον τομέα των logistics και των μεταφορών. Για την εκτέλεση της σύμβασης αντλείται χρηματοδότηση κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 15% από εθνικούς πόρους (Π.Δ.Ε.) των χωρών που συμμετέχουν στο «Πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg IPA ‘Ελλάδα – Αλβανία’ 2014 – 2020».

από ertnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια