«Ξεπουλήθηκε» και η Εθνική Ασφαλιστική στην CVC Capital Partners - Στο fund που εργάζεται και η κόρη του πρωθυπουργού


Στο fund που εργάζεται και η κόρη του πρωθυπουργού - Το εθνικό περιουσιακό στοιχείο αξίας 1,2 δισ. ευρώ, πωλήθηκε σχεδόν 260.000.000 ευρώ, τα οποία, μάλιστα, ο αγοραστής δανείστηκε από τον… πωλητή

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ, την εξαγορά της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρίας Γενικών Ασφαλειών «Η Εθνική» («Εθνική Ασφαλιστική», Ελλάδα), από την CVC Capital Partners SICAV FIS S.A. («CVC», Λουξεμβούργο)» σημειώνει δελτίο Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το οποίο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας.

Όπως σημειώνεται: «Η Επιτροπή διερεύνησε κατά πόσον η συναλλαγή θα προκαλούσε σημαντική παρακώλυση του ανταγωνισμού στις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα, και γενικά στις ιδιωτικές νοσοκομειακές υπηρεσίες στην περιφέρεια Αττικής. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Εθνική Ασφαλιστική δεν θα διέθετε επαρκή ισχύ στην αγορά για να αποκλείσει τα ανταγωνιστικά της HHG νοσοκομεία και ότι η HHG δεν θα είχε οικονομικό κίνητρο για να αποκλείσει τις ασφαλιστικές εταιρείες που ανταγωνίζονται την Εθνική Ασφαλιστική».

Η ανακοίνωση

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ, την εξαγορά της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρίας Γενικών Ασφαλειών «Η Εθνική» («Εθνική Ασφαλιστική», Ελλάδα), από την CVC Capital Partners SICAV FIS S.A. («CVC», Λουξεμβούργο).

Η Εθνική Ασφαλιστική παρέχει υπηρεσίες ασφάλισης ζωής και ζημιών, υπηρεσίες διανομής ασφαλιστικών προϊόντων και αντασφάλισης στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Η CVC και οι θυγατρικές της διαχειρίζονται επενδυτικά κεφάλαια και πλατφόρμες. Η CVC ελέγχει διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου Hellenic Healthcare Group («HHG»), ο οποίος παρέχει ιδιωτικές υπηρεσίες νοσοκομειακής περίθαλψης στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Η Επιτροπή διερεύνησε κατά πόσον η συναλλαγή θα προκαλούσε σημαντική παρακώλυση του ανταγωνισμού στις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα, και γενικά στις ιδιωτικές νοσοκομειακές υπηρεσίες στην περιφέρεια Αττικής. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Εθνική Ασφαλιστική δεν θα διέθετε επαρκή ισχύ στην αγορά για να αποκλείσει τα ανταγωνιστικά της HHG νοσοκομεία και ότι η HHG δεν θα είχε οικονομικό κίνητρο για να αποκλείσει τις ασφαλιστικές εταιρείες που ανταγωνίζονται την Εθνική Ασφαλιστική.

Η πράξη εξετάστηκε δυνάμει της κανονικής διαδικασίας ελέγχου των συγκεντρώσεων. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό, στο δημόσιο μητρώο υποθέσεων, με αριθμό υπόθεσης M.10301».

Η CVC ιδρύθηκε το 1981, και θεωρείται από τα σημαντικότερα διεθνή private equity & credit funds με 105,1 δισ. δολ. κεφάλαια υπό διαχείριση, 160,3 δισ. δολ. δεσμευμένων προς επένδυση κεφαλαίων (commitments) και ένα παγκόσμιο δίκτυο 23 τοπικών γραφείων: 15 στην Ευρώπη και την Αμερική και 8 στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Οταν ξεκινούσε συζητήσεις για πιθανές επενδύσεις του στην Ελλάδα, το 2016, λίγοι θα φαντάζονταν ότι λιγότερο από πέντε χρόνια μετά το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του στην Ελλάδα θα ξεπερνούσε το μισό δισ. ευρώ και ενδεχομένως να ξεπεράσει σύντομα και το 1 δισ…

Στο fund CVC η κόρη του Κ. Μητσοτάκη

Θέση και μάλιστα υψηλόβαθμη στο αμερικανικό fund CVC Capital Partners που πριν λίγους μήνες εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική έπιασε η κόρη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Σοφία.

Η Σοφία Μητσοτάκη, όπως και η ίδια αναφέρει στο προφίλ της στο Linkedin, εργάζεται ως investors relation manager στη CVC Capital Partners από τον Αύγουστο του 2021. Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, την οποία οι εργαζόμενοί της χαρακτήρισαν «ξεπούλημα», ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2021.

Το προφίλ της Σοφίας Μητσοτάκη στο Linkedin

Το θέμα είχε αναδείξει η παράταξη «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής, που αναρωτιέται πόσο ηθική και δεοντολογική είναι η συγκεκριμένη πρόσληψη.

«Το να επενδύει στη χώρα μας ένα hedge fund που αγόρασε κοψοχρονιά την Εταιρία μας και να προσλαμβάνει την κόρη του πρωθυπουργού που, μέσω του Τ.Χ.Σ., έδωσε την έγκριση για το ξεπούλημα της Εταιρίας μας, πόσο ηθικό και δεοντολογικό είναι;» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά την υπόθεση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Ελλάδας, θυμίζουμε ότι το εθνικό περιουσιακό στοιχείο αξίας 1,2 δισ. ευρώ, πωλήθηκε σχεδόν 260.000.000 ευρώ, τα οποία, μάλιστα, ο αγοραστής δανείστηκε από τον… πωλητή!

Φαίνεται πως ο χαρακτηρισμός «Μητσοτάκης Α.Ε.» που χρησιμοποιούν συχνά πυκνά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.


από primenews

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια