Ο Τραμπ λέει ότι θα είχε αποτρέψει τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης το Σάββατο εν μέσω της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν θα είχε εμπλακεί ποτέ στη σύγκρουση υπό την εποπτεία του.

«Οι ψεύτικες ειδήσεις έλεγαν ότι η προσωπικότητά μου θα μας έβαζε σε πόλεμο… Αλλά στην πραγματικότητα, η προσωπικότητά μου είναι αυτή που μας κράτησε εκτός πολέμου», ισχυρίστηκε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Φλωρεντία της Νότιας Καρολίνας, προσθέτοντας: «Ήμουν ο μόνος πρόεδρος σε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες που δεν οδήγησαν την Αμερική σε νέες συγκρούσεις».

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι, με τον Μπάιντεν, τις ΗΠΑ «ούτε τις φοβούνται ούτε τις σέβονται» και ότι «ποτέ δεν υπήρξε στιγμή που η χώρα μας να αντιμετωπίστηκε με τον τρόπο που είναι αυτή τη στιγμή».

«Άλλες χώρες μας κάνουν διαλέξεις και μας λένε τι να κάνουμε. Γι' αυτό βλέπουμε χάος, χάος και αιματοχυσία σε όλο τον κόσμο», πρότεινε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ τάχθηκε εναντίον των «νεοσυντηρητικών» και των «πολεμικών» που «στο όνομα της δημοκρατίας… κατέστρεψαν τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και το Αφγανιστάν». Είπε επίσης ότι ενώ οι ΗΠΑ πρέπει να «βοηθήσουν να σταματήσει αυτή τη βάναυση εισβολή», πρέπει επίσης να «καθαρίσουν τη σήψη» του «αποτυχημένου κατεστημένου εξωτερικής πολιτικής» για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου.

«Παρά την αδυναμία, τη δειλία και την ανικανότητα του Μπάιντεν, υπάρχει ακόμη δρόμος για να τερματίσει αυτή την τραγωδία στην Ουκρανία χωρίς να παγιδευτούν οι Αμερικανοί σε έναν φρικτό και πολύ αιματηρό πόλεμο», είπε. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο… γιατί αν πιστεύετε ότι ο Πούτιν θα σταματήσει, θα γίνεται όλο και χειρότερο».

Ο Τραμπ πρότεινε ότι μέρος του προβλήματος ήταν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «δεν είχε κανέναν να μιλήσει» με τον Πούτιν υπό τον Μπάιντεν.

«Είχες κάποιον να του μιλήσεις μαζί μου. Κανείς δεν ήταν ποτέ πιο σκληρός απέναντι στη Ρωσία από εμένα», ισχυρίστηκε, καυχιούμενος ότι η Μόσχα «δεν επιτέθηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής μας» παρά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Ο Τραμπ ολοκλήρωσε συμβουλεύοντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να δώσει στη Μόσχα ένα τελεσίγραφο: «Διαπραγματευτείτε την ειρήνη τώρα, διαφορετικά θα αντιμετωπίσετε επαυξημένες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της ώθησης για οριστική εξάλειψη της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια».

Ο Τραμπ σημείωσε, ωστόσο, ότι ο Μπάιντεν θα έπρεπε να αγκαλιάσει την αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις στην ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας στον απόηχο της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές του πετρελαίου των ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν στη συνέχεια να βρουν μια εναλλακτική χώρα για να προμηθεύουν πετρέλαιο στις ΗΠΑ – πραγματοποιώντας συζητήσεις με τη Βενεζουέλα και επιχειρώντας ανεπιτυχώς να οργανώσουν τηλεφωνήματα με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν των ΗΑΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Felix Plasencia δήλωσε το Σάββατο ότι το Καράκας ήταν έτοιμο να πουλήσει ξανά πετρέλαιο στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα θα παραμείνει «πιστό» στη Μόσχα.

μετάφραση από rt. com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια