Ρωσική «τανάλια» γύρω από το Κίεβο, σφυροκόπημα σε Μαριούπολη, Χάρκοβο, Οδησσό

Ασφυκτική γίνεται πλέον η πολιορκία των ρωσικών στρατευμάτων στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας.


Το βράδυ της Παρασκευής ακούστηκαν για πρώτη φορά εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις, που επί μέρες βρίσκονται έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα έχουν ενισχυθεί, πιθανότατα με Λευκορώσους στρατιώτες.

Σειρήνες ήχησαν λίγα λεπτά πριν από τις 5:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου στo Κίεβο για αεροπορική επιδρομή. Λίγο αργότερα, σειρήνες ήχησαν σχεδόν σε όλη τη χώρα και ειδικότερα σε μεγάλες πόλεις όπως το Χάρκοβο, η Οδησσός, η Μαριούπολη κ.ά..

Σύμφωνα με μήνυμα του επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου, Ολέξι Κουλέμπα, στο Telegram: «Η περιοχή του Κιέβου βρίσκεται σε συναγερμό για αεροπορική επιδρομή. Όλοι να αναζητήσουν καταφύγιο άμεσα».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος στα βόρεια περίχωρα του Κιέβου, πλησιάζοντας πολύ κοντά στον αστικό ιστό της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ο Ζελένσκι το βράδυ της Παρασκευής κατηγόρησε σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα τη Ρωσία ότι αρνείται να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας.

Επόμενος στόχος των Ρώσων φαίνεται πώς είναι η Οδησσός. Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το ουκρανικό λιμάνι Mykolayiv, σύμφωνα με περιφερειάρχη, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι στη νότια Ουκρανία, που βομβαρδίζεται συνεχώς από τους Ρώσους, βρίσκεται σε «απελπιστική» κατάσταση, σύμφωνα με ένα στέλεχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), που ζήτησε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια «αδιανόητη τραγωδία».

Στο Χάρκοβο, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται «στα περίχωρα» της πόλης, αλλά δεν την έχουν καταλάβει ακόμη.

Σε όλες τις πόλεις της Ουκρανίας, οι υπερασπιστές προσπαθούν να οργανώσουν την άμυνά τους. Τα οδοφράγματα και τα μέτρα που απαγορεύουν την κυκλοφορία έχουν αυξηθεί, με την κατάσταση να είναι ιδίαιτερα κρίσιμη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια