Δουλεύουν ξανά κάποιες λιγνιτικές μονάδες; Δεν θα πιστεύετε όμως το γιατί! Όχι βέβαια για τους Έλληνες!


Θαύμα, θαύμα! Ξαφνικά είδαμε τις τελευταίες ημέρες τους λιγνίτες ν' ανεβάζουν στροφές κι απ' τα 300-400MW να βρίσκονται ακόμα και πάνω απ' τα 1300MW! Μια πιο προσεκτική ματιά στο διάγραμμα του Χρηματιστήριου Ενέργειας για τις 5/3 δείχνει πως το φυσικό αέριο έχει ανεβεί στο 52% του μείγματος, συνεπώς οι φθηνοί εγχώριοι λιγνίτες ΔΕΝ αντικαθιστούν το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Οι "Α"ΠΕ έχουν για ακόμα μια φορά ψιλοεξαφανιστεί, αλλά το ενδιαφέρον είναι πως έχουμε μεγάλη μείωση στις εισαγωγές.
 

Τα φορτία/ζήτηση ρεύματος δεν είναι ιδιαιτέρως μεγάλα για την εποχή, καθώς, παρόλο που είμαστε σε περίοδο που χρειαζόμαστε θέρμανση, φαίνεται πως κανείς δεν τολμά ν' ακουμπήσει το διακόπτη που θ' ανάψει ηλεκτρικό θερμαντικό: πρόβλεψη ημερήσιας αιχμής στις 5/3 7.150MW στο Διασυνδεμένο Σύστημα είναι χαμηλή για την εποχή. Τι συμβαίνει λοιπόν και γιατί η ΔΕΗ έβαλε μπροστά λιγνιτικές μονάδες; Αποφάσισε μήπως να σεβαστεί επιτέλους τους Έλληνες και να δώσει πιο φθηνό ηλεκτρισμό; Μπα, το 300 χιλ. ευρώ μπόνους του Στάση από άλλους παράγοντες εξαρτάται, όχι απ' το αν θ' ανακουφίσει τους Έλληνες! 
 

Μια ματιά στο διάγραμμα παραγωγής ανά καύσιμο & ισοζύγιου διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ δείχνει πως απ' τις 2/3 έχουμε ξεκινήσει ΕΞΑΓΩΓΈΣ! Λίγες μεν, αλλά, ΕΞΑΓΩΓΈΣ! Μαγική εικόνα! Από εκεί που οι εισαγωγές είχαν φθάσει σχεδόν 30%, τι συνέβη και κάνουμε εξαγωγές, καίγοντας 52% πανάκριβο φυσικό αέριο, βάζοντας και 1300MW λιγνίτες, με τις "Α"ΠΕ να ξεχειμωνιάζουν;Τα διαγράμματα διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ, (ξέρετε, αυτά που επιμένουν πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει Καστελόριζο και κανένα υπουργείο, καμία Ρυθμιστική Αρχή δεν συγκινείται), δείχνουν τόσο το βράδυ της 4/3 (επάνω) όσο και το μεσημέρι της 5/3 (κάτω) ροή εξαγωγών προς Δυτικά Βαλκάνια & Ιταλία. Αλλά μένει εκεί το ρεύμα ή μήπως τα ...
Βαλκάνια & η Ιταλία παίρνουν από μας, για να δώσουν "κάπου αλλού";;;
 

Η μεγάλη αποκάλυψη έρχεται, από πού αλλού, απ' τη Γερμανία! Τα συνολικά 133,1GW "Α"ΠΕ (56,51GW χερσαία + 7,77GW θαλάσσια αιολικά + 59,40GW φ/β + 9,42GW "βιομάζα") που έχει εγκατεστημένα η Γερμανία, αποδεικνύονται για ακόμα μια φορά εντελώς ανίκανα να εγγυηθούν ασφάλεια εφοδιασμού με ηλεκτρισμό. Εξαφανισμένα για ακόμα μια φορά τα αιολικά, τόσο τα χερσαία όσο και τα υπεράκτια! (Τα διαγράμματα προέρχονται απ' το Agorameter του agora-energiewende.de).
 

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια πεταμένα στο βωμό της Energiewende, μόνο και μόνο επειδή κανείς δεν έδωσε σημασία στους λόγους που ο Αγαμέμνονας θυσίασε την Ιφιγένεια! Και τώρα οι πολιτικοί θυσιάζουν τους πολίτες τους, στο βωμό μιας αχαλίνωτης χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας με τον ηλεκτρισμό!

Για όποιον τώρα ακόμα δεν το κατάλαβε, ξεκίνησαν να δουλεύουν οι λιγνίτες στην Ελλάδα επειδή εξαφανίστηκαν τα αιολικά στη Γερμανία. Αλλά όταν ήταν να δουλέψουν οι πολύ πιο φθηνοί απ' το φυσικό αέριο λιγνίτες, για ν' ανακουφίσουν τους λογαριασμούς των Ελλήνων, ο Μητσοτάκης ξιφουλκούσε στη Βουλή για το πόσο ακριβός είναι ο λιγνίτης!

Είναι πραγματικά ν' αναρωτιέται κανείς αν έχει απομείνει κανένας πατριώτης βολευτής ανάμεσα σ' αυτούς που ακόμα στηρίζουν την πιο χυδαία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Και φυσικά, να μην ξεχνάμε πως τίποτα απ' αυτά που βλέπουμε σήμερα δεν θα γινόταν αν υπήρχε στοιχειώδης αντιπολίτευση κι όχι κόμματα σαν τον κατα"πράσινο" Σύριζα, που δεν έχει την παραμικρή σχέση με Αριστερά, ή το εντελώς δεκανίκι του Μητσοτάκη Κιναλ!

 

Πηγή: greeklignite.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια