Καστοριά: 78 χρόνια από την “σφαγή της Κλεισούρας”

Εκδήλωση στη μνήμη των 280 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας της 5ης Απριλίου 1944, στην Κλεισούρα της Καστοριάς, θα γίνει την Κυριακή 10 Απριλίου. Στις 7.30 θα τελεστεί λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και στις 11 π.μ. Μνημόσυνο για τους 280 μάρτυρες ήρωες της “σφαγής της Κλεισούρας”. Θα ακολουθήσει πομπή προς το μνημείο πεσόντων, όπου θα μιλήσει ο πρόεδρος της Μαρτυρικής Κοινότητας, Ιωάννης Γκόγκας, προσκλητήριο πεσόντων, από τον κ. Μηνά Γκαλίτσα και κατάθεση στεφάνων.

Στην εκδήλωση που διοργανώνουν ο Δήμος Καστοριάς και η Τοπική Κοινότητα Κλεισούρας, θα παρευρεθεί και η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Σίβυλλα Μπέντικ.

Στις 5 Απριλίου 1944, ο διοικητής του 7ου Συντάγματος της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των SS, Καρλ Σίμερς, οδήγησε στο θάνατο 280 κατοίκους της Kλεισούρας. Όσους δεν εκτέλεσαν οι ναζί κατακτητές στην πλατεία του χωριού, τους σκότωσαν στην επιδρομή που ακολούθησε, κατά την οποία πυρπολήθηκαν τα σπίτια του χωριού. Στο πλευρό των Γερμανών, συμμετείχαν και Βούλγαροι που ήταν στην γερμανική πολιτοφυλακή, με αρχηγό τον Άντον Κάλτσεφ.

Τα θύματα ήταν κυρίως άμαχος πληθυσμός και γυναικόπαιδα, καθώς οι περισσότεροι από τους άνδρες είχαν διαφύγει σε ορεινές περιοχές. Οι Γερμανοί προχώρησαν στο ολοκαύτωμα για αντίποινα σε επίθεση ανταρτών του του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, με αρχηγό τον Σιατιστινό Αλέξη Ρόσιο (Καπετάν Υψηλάντη), που είχαν επιτεθεί σε γερμανική στρατιωτική φάλαγγα σκοτώνοντας τρεις προπομπούς στρατιώτες μοτοσικλετιστές.

Ο υπεύθυνος της σφαγής Karl Schümers, ο οποίος ήταν υπεύθυνος και για τις σφαγές στο Δίστομο, αλλά και στην Ερμακιά και στους Πύργους Εορδαίας, δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Κλήθηκε σε απολογία από τη Γερμανική διοίκηση για το γεγονός ότι διέταξε τη σφαγή γυναικόπαιδων και κατέθεσε πως οι στρατιώτες του αναγκάστηκαν να τους σκοτώσουν όλους, επειδή δυνάμεις ανταρτών κρύβονταν και πυροβολούσαν μέσα από το χωριό, οπότε και αθωώθηκε, παρά τις αντιφατικές καταθέσεις των υφισταμένων του. Μετά τον πόλεμο αποδείχτηκε ότι η μαρτυρία του ήταν ψευδής.

www.ertnews.gr

από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια