Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα – Κοινωνική έκρηξη φοβούνται οι βουλευτές της ΝΔ

Αντιμέτωπη με την κοινωνία κινδυνεύει να βρεθεί η κυβέρνηση καθώς πολλά νοικοκυριά θα μείνουν  χωρίς ρεύμα εξ αιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς.

Από: topontiki.gr / Πηνελόπη Νάσσου

Οι πληροφορίες λένε ότι ήδη  έχουν βγει 25.000 εντολές  για διακοπή του ρεύματος ενώ από την αρχή του μήνα μέχρι σήμερα έχει κοπεί το  ρεύμα σε 6.500 νοικοκυριά.

Όλα αυτά την στιγμή που οι  φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας  ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα κοινωνική κρίση παρόμοια με των μνημονίων ενώ σε ένα βαθμό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση αναλάμβανε πρωτοβουλίες  για να ρυθμιστεί το θέμα  της ρήτρας αναπροσαρμογής η οποία ευθύνεται για τους υπέρογκους λογαριασμούς.  

Τα  στοιχεία της ΡΑΕ άλλωστε  αναδεικνύουν την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια στην ακρίβεια ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία μείωσαν στο μισό την τιμή του  κόστους  της ενέργειας.  

Θορυβημένοι οι βουλευτές της ΝΔ

Οι βουλευτές της ΝΔ  εμφανίζονται ιδιαίτερα θορυβημένοι να  στέλνουν με κάθε τρόπο μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι το θέμα αυτό θα αποβεί μοιραίο για την κυβέρνηση και απειλούν ότι θα καταθέσουν ακόμα και επερωτήσεις για το θέμα στην Βουλή εάν ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκρέκας δεν αναλάβει πρωτοβουλίες.  

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται πάντως να μην αντιλαμβάνεται την διάσταση του θέματος. Σε χθεσινοβραδινό  nonpaper η κυβέρνηση  σχολίαζε ότι «προφανώς υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας, που παρά τα μέτρα στήριξης δυσκολεύονται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει μόνο σήμερα στην εποχή της ενεργειακής κρίσης».
 
Επικαλούνταν, δε, στοιχεία της Δ.Ε.Η, σύμφωνα με τα οποία το 2021 υπήρξαν 274.222 αιτήματα  διακοπής ηλεκτροδότησης και τελικά κόπηκαν 108.075 συνδέσεις, καθώς μεσολάβησαν διευθετήσεις-διακανονισμοί.

Οι κυβερνητικές πηγές, μάλιστα,  υποστήριζαν ότι «δεν υπάρχει καμιά αύξηση διακοπών ρεύματος, αλλά -όπως φαίνεται από τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων-  μείωση».

Μαζικές αγωγές από τους πολίτες

Στο θέμα πάντως παρενέβη  ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός- σε συνεργασία με όλους τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας-ανακοινώνοντας ότι θα αναλάβει  πρωτοβουλία προκειμένου να γίνουν μαζικές αγωγές.

Σε συνέντευξη του μάλιστα ο Δημήτρης Βερβεσός ανέφερε ότι η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών και εξήγησε τους λόγους που οι δικηγόροι αποφάσισαν να παρέμβουν νομικά και να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα στην κατάθεση συντονισμένα προσφυγών αλλά και εξώδικων διαμαρτυριών.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα κάλεσε  τους πολίτες να  εξουσιοδοτήσουν τους δικηγορικούς συλλόγους προκειμένου να εκπροσωπηθούν δωρεάν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, στη δικαστική μάχη έναντι της ρήτρας αναπροσαρμογής.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια