Moskva: Αγνοείται η τύχη πάνω από 400 μελών του πληρώματος - Ερωτηματικά για το αν έφερε πυρηνικές κεφαλές

Για το ενδεχόμενο, το καταδρομικό Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα που βυθίστηκε να μετέφερε δύο πυρηνικές κεφαλές, κάνουν λόγο αναλυτές ζητώντας επείγουσα έρευνα 


Παράλληlα υπάρχουν φόβοι πως κατα την βύθισή του βρήκαν τον θάνατο εκατοντάδες μέλη του πληρώματος.

Όπως έκανε γνωστό στο Facebook. ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, Arvydas Anusauskas, τουρκικό πλοίο έσωσε 54 μέλη του προσωπικού

Όπως έγραψε ο Anusauskas,: 
«Στη 1.14 π.μ., το καταδρομικό πήρε κλίση και μετά από μισή ώρα, κόπηκε και ο ηλεκτρισμόος. Από τις 2 τα ξημερώματα, ξεκίνησε η εκκενωση του πλοίου. Το τουρκικό πλοίο διέσωσε 54 ναύτες. Περίπου στις 3 τα ξημερώματα, η Τουρκία και η Ρουμανία ανέφεραν ότι το το πλοίο είχε βυθιστεί τελείως. Η συνολική απώλεια σε ζωές είναι ακόμα άγνωστη, αν και στο πλοίο επέβαιναν 485 πλήρωμα (66 από τους οποίους ήταν αξιωματικοί)», 

Πυρηνικές κεφαλές

Ο Mykhailo Samus, διευθυντής ουκρανικού think tank με έδρα το Λβίβ, ο Andriy Klymenko, συντάκτης του Black Sea News και η ουκρανική εφημερίδα Defense Express ανέφεραν, σύμφωνα με τη Daily Mail, ότι το Moskva σχεδιάστηκε για να φέρει κεφαλές για τους υπερηχητικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους P-1000.

«Στο Moskva θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο πυρηνικές κεφαλές», είπε ο Samus, ενώ ο Klymenko κάλεσε άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας (Ρουμανία, Γεωργία, Βουλγαρία και Τουρκία) να ζητήσουν εξηγήσεις από τη Μόσχα. «Πού είναι αυτές οι κεφαλές; Πού ήταν όταν εξερράγησαν τα πυρομαχικά;», αναρωτήθηκε. 

Εν τω μεταξύ, η Defense Express ανέφερε ότι μίλησε με εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων σχεδιαστών και αξιωματικών του ναυτικού, οι οποίοι ομόφωνα και ανεξάρτητα ο ένας απ’ τον άλλο έδωσαν την ακόλουθη απάντηση: «Υπάρχει πραγματική πιθανότητα η πληγείσα ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας να είχε πυρηνικά»

«Δεν μπορεί να σώθηκαν»

«Το πλήρωμα του καταδρομικού Moskva, το οποίο ναυάγησε χθες, Πέμπτη, στη Μαύρη Θάλασσα, δεν μπορεί να έχει σωθεί, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού, η οποία εκτίμησε πως η Μόσχα "δεν θα συγχωρήσει" στο Κίεβο τη βύθιση αυτού του σκάφους "συμβόλου των ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών της".

"Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα μας συγχωρέσουν", την επίθεση στο Moskva, δήλωσε η Νατάλια Γκουμενιούκ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας περιοχής της Ουκρανίας, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

 "Παρακολουθήσαμε τα σκάφη που προσπαθούσαν να έλθουν σε βοήθεια, όμως ακόμη και οι δυνάμεις της φύσης ήταν με την πλευρά της Ουκρανίας", γιατί "μια καταιγίδα εμπόδισε τη διάσωση του σκάφους και την απομάκρυνση του πληρώματος", είπε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες προς το παρόν για την τύχη του πληρώματος, ελλείψει "αξιόπιστων δεδομένων".

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε χθες πως το πλήρωμα --τουλάχιστον 500 άτομα-- "απομακρύνθηκε προς άλλα σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονταν εκεί κοντά". Όμως, δεν διευκρίνισε αν επρόκειτο για το σύνολο του πληρώματος ούτε έδωσε οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

Επίσης η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε αν το σκάφος υπέστη επίθεση με πυραύλους, λέγοντας μόνο πως είχε ξεσπάσει πυρκαγιά πάνω στο πλοίο εκτόξευσης πυραύλων μήκους 186 μέτρων, με αποτέλεσμα να εκραγούν πυρομαχικά. Και πως το καταδρομικό βυθίστηκε στη συνέχεια στην προσπάθεια ρυμμούλκησης προς το πιο κοντινό λιμάνι.

από greece-salonika.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια