Στο 10,7% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Μάιο – Στα ύψη οι τιμές, «γονατίζουν» οι καταναλωτές

 


Στα ύψη έχει φτάσει ο πληθωρισμός στη Ελλάδα θυμίζοντας τις δεκαετίες του ’80 και του ‘ 90. Η ακρίβεια γονατίζει την ελληνική οικογένεια.

Οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της  Eurostat, έκαναν άλμα κατά 10,7% σε ετήσια βάση τον Μάιο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε φορά που πήγαμε στο σούπερ μάρκετ τον μήνα Μάιο πληρώσαμε 10%  περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρσι για τα ίδια προϊόντα. Την ιδια στιγμή οι μισθοί και τα εισοδήματα παραμένουν φυσικά καθηλωμένα  

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο, οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας αυξήθηκαν 1,2%, σύμφωνα με τη Eurostat. 

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (39,2%, έναντι 37,5% τον Απρίλιο), ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (7,5%, έναντι 6,3% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 3,8% τον Απρίλιο) και οι υπηρεσίες (3,5%, έναντι 3,3% τον Απρίλιο).

Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι το ράλι ανόδου των τιμών στη χώρα μας το σέρνουν τα καύσιμα με την αμόλυβδη να έχει σκαρφαλώσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Απρίλιο έφτασε στο 10,2%, ενώ τον Απρίλιο στην ευρωζώνη οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί κατά 7,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Eurostat. 

από topontiki

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια