2021: έτος - σταθμός στην ΑΎΞΗΣΗ της ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο!


Στη διάσκεψη της Γλασκώβης για το κλίμα (COP26) το 2021, κάποιες χώρες συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά το κάρβουνο από τα ενεργειακά τους μείγματα. Ε, και λοιπόν; Ακριβώς την ίδια στιγμή, το 2021, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από κάρβουνο παγκοσμίως έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, δείχνοντας ότι η εξάλειψη του κάρβουνου από το ενεργειακό μείγμα όχι μόνο δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά, επιπλέον, δεν ελέγχεται πολιτικά απ' αυτούς που προωθούν την εξάλειψή του!

Το πιο πάνω γραφικό εμφανίστηκε στο visualcapitalist.com και με την καθοδική διακεκομμένη γραμμή δείχνει την επιθετική σταδιακή κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο, που απαιτείται για να επιτευχθούν οι καθαροί μηδενικοί στόχοι έως το 2050, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας Ember, με βάση δεδομένα που παρέχονται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA). 

Η ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο αυξήθηκε το 2021 κατά 9,0%, στις 10.042TWh, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από το 1985. Ο κύριος λόγος είναι το κόστος. Το κάρβουνο είναι το πιο προσιτό ενεργειακό καύσιμο στον κόσμο. Η Κίνα έχει την υψηλότερη κατανάλωση κάρβουνου, με μερίδιο 54% της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο. Παρά το γεγονός ότι η ποσοστιαία συμμετοχή του κάρβουνου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής μειώνεται, σε απόλυτα μεγέθη η κατανάλωση συνεχίζει ν' αυξάνεται, ακριβώς όπως το ιστολόγιο είχε επισημάνει εδώ και πάνω από επτά χρόνια!


Ο πιο πάνω πίνακας δείχνει τις 10 πρώτες χώρες σε ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο το 2020 και οι μόνες ...
Ευρωπαϊκές χώρες είναι η Ρωσία και η Γερμανία, με την τελευταία 10η και καταϊδρωμένη. Η Πολωνία δεν υπάρχει καν στον πίνακα. Εάν οι Δυτικοί θεωρούν πως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Νότια Αφρική, η Ινδονησία και το Βιετνάμ θα τους κάνουν το χατίρι να μειώσουν τη χρήση κάρβουνου στην ηλεκτροπαραγωγή για ν' αγοράσουν ανεμογ@@ήτριες και μπαταρίες, διασφαλίζοντας την αέναη κερδοφορία των αγγλοσαξονικών μεταλλευτικών εταιρειών, είναι πολύ μακριά νυχτωμένοι!


Στο πιο πάνω διάγραμμα βλέπουμε την εξέλιξη της τιμής του κάρβουνου στο λιμάνι του Νιούκαστλ της Νότιας Νέας Ουαλλίας της Αυστραλίας, τιμή που αποτελεί δείκτη για το κάρβουνο ηλεκτροπαραγωγής στην Ασία. Η τιμή έχει κυριολεκτικά γίνει πύραυλος! Ο πόλεμος στην Ουκρανία απομακρύνει ακόμα περισσότερο κάθε ενδεχόμενο συμμόρφωσης Ρωσίας-Κίνας στις επιδιώξεις των Δυτικών. Ένας νέος κόσμος γεννιέται: η κλιματική παράνοια των Δυτικών θα παραμείνει μόνο ως μέσο εξόντωσης των λαών της Δύσης κι είναι ώρα να το καταλάβουμε, πριν είναι πολύ αργά!

Την ίδια ακριβώς στιγμή ο Μητσοτάκης με το Στάση έχουν στήσει στην Ελλάδα τη μεγάλη μπίζνα της απολιγνιτοποίησης, κάνοντας κατά τον Κύρτσο δυο νέους δισεκατομμυριούχους με το φυσικό αέριο. Καταλάβατε τώρα γιατί ακρίβυνε το ρεύμα;

Πηγή: greeklignite.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια