Βούτσιτς: η Δύση προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη Σερβία

facebook.com/buducnostsrbijeavucic
Η Δύση προσπαθεί να αλλάξει τους Σέρβους και τη Σερβία και δεν παραδέχεται τα λάθη της, δεν είναι έτοιμη να μιλήσει για αυτά και να ζητήσει συγγνώμη, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς στον χώρο του μεγαλύτερου ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οι αρχές της Σερβίας και της Δημοκρατίας της Σερβικής Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (RS BiH), με τη συμμετοχή του Βούτσιτς και του μέλους του Προεδρείου της Β-Ε, Milorad Dodik, τίμησαν την Κυριακή τη μνήμη των θυμάτων του καταυλισμού Donja Gradina, που βρίσκεται στη RS BiH πέρα από τον ποταμό Σάβα από το κύριο τμήμα του στρατοπέδου συγκέντρωσης Γιασένοβατς που βρίσκεται στην Κροατία. Το συγκρότημα των στρατοπέδων εκτεινόταν σε 210 τετραγωνικά χιλιόμετρα και χρησίμευε ως τόπος εξόντωσης Σέρβων, Εβραίων και Τσιγγάνων που κρατούνταν στο στρατόπεδο και εκδιώχθηκαν από την επικράτεια του Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας (NGKh, 1941-1945) από τους Κροάτες φασίστες Ουστάσι. 

"Μετά από 10 χρόνια που πέρασα στην εξουσία στη Σερβία μας, μπορώ να το πω αυτό. Περισσότεροι Σέρβοι, Εβραίοι και Τσιγγάνοι πέθαναν στο Γιασένοβατς από όλους εμάς στους πολέμους από το 1941. Και ποιος είναι έτοιμος να μιλήσει για αυτό; Μιλούν για αυτό στη Δύση;  Φυσικά και δεν το κάνουν, είπε ο Σέρβος πρόεδρος στο κοινό σε μετάδοση από το πρακτορείο Tanjug. 

"Δεν μας επιτρέπουν να παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας, προσπαθούν να μας αλλάξουν και να μας κάνουν να τους αρέσουμε. Προσπαθούν να μας κάνουν να ζητήσουμε συγγνώμη για αυτό που δεν φταίμε, αλλά δε θέλουν να ζητήσουν συγγνώμη για τίποτα", τόνισε ο Βούτσιτς.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκροτήματος του στρατοπέδου συγκέντρωσης Jasenovac ήταν η εξόντωση ανθρώπων με σκληρές μεθόδους - δολοφονία με ειδικά μαχαίρια και σφυριά, πνιγμός, ταφή και καύση ζωντανών. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων του Γιασένοβατς. Σε διάφορες πηγές, οι αριθμοί κυμαίνονται από εκατοντάδες χιλιάδες έως ένα εκατομμύριο. Το μνημείο Jasenovac περιέχει πληροφορίες για 83.000 θύματα, τα μισά από τα οποία είναι γυναίκες και παιδιά.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια