Η επερχόμενη αταξία...


Του Κώστα Στούπα 

Οι σκηνές από τη Σανγκάη και άλλες πόλεις της Κίνας είναι τουλάχιστον εφιαλτικές και θυμίζουν δυστοπικό σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Εφιαλτικές ανησυχίες αφυπνίζουν και οι καθημερινές απειλές του καθεστώτος της Μόσχας εναντίον των σκανδιναβικών χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ επειδή νιώθουν πως απειλούνται. Η Μόσχα καθημερινά επεκτείνει τις απειλές εναντίον όλων των δυτικών χωρών, υπενθυμίζοντας πως διαθέτει πυρηνικά...

Εν τω μεταξύ Κίνα, Ρωσία και λοιπά αυταρχικά καθεστώτα έχουν περιορίσει τις δυνατότητες των υπηκόων τους να παρακολουθούν τις δυτικές εκδοχές των γεγονότων.

Αν και τα  περιστατικά από την Κίνα και τη Ρωσία θυμίζουν σκηνές από το "1984" του Τζώρτζ Όργουελ όπου υπάρχει μόνο μια πηγή ενημέρωσης, ενώ οι πόλεμοι γίνονται κυρίως για να χειραγωγούν την κοινή γνώμη, στη Δύση μοιάζει να επαληθεύεται ο "Θαυμαστός καινούργιος Κόσμος" του Άλντους Χάξλευ όπου κάνουν πάρτι τα fake news και η ανάδειξη των ασήμαντων σε σημαντικών.

Την ώρα που γίνεται φανερό πως τα αυταρχικά καθεστώτα έχουν σχέδια περιορισμού και αφανισμού της Δύσης και των δημοκρατιών από τις οποίες νιώθουν πως απειλούνται μόνο και μόνο γιατί υπάρχουν και γοητεύουν τους υπηκόους τους, στη Δύση ασχολούμαστε με το εάν κάποιος μαντράχαλος αθλητής που ερχόταν 500οστός στα αγωνίσματα ανδρών, θα έχει το δικαίωμα να έρθει πρώτος στις γυναίκες επειδή θεωρεί πως είναι περισσότερο γυναίκα...

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ πολλοί Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν τους Δημοκρατικούς μεγαλύτερο κίνδυνο από τους Ρώσους και τους Κινέζους για τη Δημοκρατία και τις ελεύθερες αγορές.

Αντίστοιχα ανάλογες είναι και οι πεποιθήσεις των Δημοκρατικών για τους Ρεπουμπλικάνους. 

Οι μισοί σχεδόν Γάλλοι θα ψηφίσουν τη Λεπέν που υπόσχεται να μειώσει τον χρόνο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 60, αν και οι αναλογιστικές μελέτες υποστηρίζουν πως πρέπει να ανέβει πάνω από τα 65, για να έχει ελπίδες το συνταξιοδοτικό σύστημα να αντέξει τη δημογραφική γήρανση.

Όπως συνέβη και με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην Ελλάδα την περασμένη δεκαετία ή το Brexit, όταν διαμορφώνεται ένα ρεύμα δυσαρέσκειας τόσο ισχυρό είναι θέμα χρόνου να αναδειχτεί και στην εξουσία. Αν δεν τα καταφέρει την ερχόμενη εβδομάδα η Λεπέν, θα τα καταφέρει στις επόμενες εκλογές...

Το  κύμα δυσαρέσκειας που ανέδειξε τον Τραμπ και το Βrexit δεν έχει εκτονωθεί. Μάλλον βρίσκεται σε πρόσκαιρη ύφεση και είναι θέμα χρόνου να επανέλθει. 

Είναι φανερό πως κάτι πάει στραβά... και ως συνηθίζεται στην ιστορία όταν τα πράγματα πάνε στραβά επί μακρόν προκύπτει μια περίοδος αταξίας και συγκρούσεων όπου τα "κοντέρ" μηδενίζονται και πολλά από αυτά που θεωρούνται δεδομένα αποδεικνύεται πως δεν είναι.

Προς μια τέτοια περίοδο "αταξίας" φαίνεται πως κινούμαστε ολοταχώς...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

από STERGIOG

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια